Ok, amen : om kärlek och fientlighet i chassidernas New York : dokumentär - Nina Salomon

Efter att ha sett TV-serien Unorthodox på Netflix blev jag nyfiken på chassiderna i New York. När min vän i bokcirkeln föreslog att vi skulle läsa Nina Solomins bok Ok, amen : om kärlek och fientlighet i chassidernas New York : dokumentär var jag väldigt positiv. Boken har några år på nacken och originalutgåvan kom ut 2001, men väldigt aktuell fortfarande i och med serien på Netflix.

Nina Solomin har själv judiskt påbrå och bodde under några år på 1990-talet. Där bodde hon grannar med de männen med tinninglockar och långa rockar, kvinnorna med likadana frisyrer (peruker), långa kjolar och barnen med gammaldags kläder. Hon blir intresserade och försöker få kontakt. Det är inte så populärt för de chassidiska judarna som är minst sagt mycket skeptiska mot världen utanför, den sekulariserade världen som de säger. De lever som i Östeuropa före andra världskriget i en av världens mest moderna städer. Snacka om kulturkrock.

Nina Solomin har till en början svårt att få kontakt men till slut lyckas hon. Hon får en unik inblick i en sluten värld ur flera olika perspektiv. Hon umgås med en ung man utan familj, en ung man med familj och en äldre kvinna som levt hela sitt liv som chassid och en kvinna som lämnat rörelsen. Alla har de olika upplevelser och berättelser om sitt liv som Nina Solomin skildrar med mycket kärlek, respekt och humor. Boken är skriven som en dokumentär.

Själv blir jag fast i historien och fascineras av människornas berättelser. Att leva så långt från det vanliga samhället i vår samtid är så intressant att höra om. Dels blir jag intresserad och sugs in i berättelserna dels förskräckt, framför allt på kvinnosynen i rörelsen men samtidigt av att så många kvinnor ändå ser det som sin självklara uppgift att vara mannen till lags i hemmet och uppfostra barn och sköta hushållssysslorna. De är liksom nöjda med det.

Boken avslutas med en historisk beskrivelse över chassiderna i Europa, lite mer faktabaserad. Hur det startade, varför och hur de lever. Mycket intressant och informativt. Visst - boken har några år på nacken men det spelar ingen roll. Den är fortfarande mycket aktuell.

Titel: Ok, amen : om kärlek och fientlighet i chassidernas New York : dokumentär
Författare: Nina Solomin
Utgiven: 2001
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 9789146001263
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson