Vintervatten - Susanne Jansson

Suggestivt och kusligt. Susanne Janssons nya bok Vintervatten, som ges ut postumt, utforskar vad sorg, ensamhet och sökandet efter tröst kan göra med människor. Handlingen är förlagd till Orust med en driven historia som kryper innanför skinnet.

Susanne Jansson debuterade 2017 med kritikerhyllade Offermossen. En välskriven bok som fick stor uppmärksamhet på grund av att hon tagit ett annorlunda grepp på deckargenren. Vanliga människors liv blandades med en övernaturlig känsla. Handlingen kretsar i den boken kring en våtmark där det sägs att det en gång i tiden offrades människor till gudarna. I nutid kommer den unga biologen Nathalie Ström dit för att göra fältexperiment till sin doktorsavhandling om våtmarker. Då händer det kusliga saker även i nutid. Hennes väg korsas av fotokonstnären Maya Linde som också arbetar som polisfotograf. De både jobbar tillsammans med utredningen som blottar djupa hemligheter både i människornas inre men också i mossen.

Samma känsla återkommer i uppföljaren Vintervatten men den här gången är det havet på västkusten som är centrum i historien. Boken ges ut postumt då Susanne Jansson avled efter en tids sjukdom i augusti 2019. 

"Vintervatten" handlar om treårige Adam som försvinner från sitt hem i närheten av havet på Orust. Polisen tror att det är en olycka och att Adam drunknat. Adams pappa Martin är den som skulle passat honom den dagen han försvinner. Tyngd av skuld tar han sig igenom den kaosfyllda vardagen, men anar samtidigt att det inte alls var en olycka. När han börjar rota i det förflutna hittar han märkliga fakta från långt tillbaka i tiden som skulle kunna styrka hans teorier.

Fotokonstnären, och före detta polisfotografen, Maya Linde dyker upp också i den här boken. Hon bor numera på Orust och dras in i fallet med försvunne Adam. Även hon anar att det är något som inte stämmer och börjar rota i det förflutna. Hennes jakt på sanningen får konsekvenser som blir farliga både för henne själv och för omgivningen.

Susanne Jansson har skrivit en bok med en suggestiv stämning som griper tag. Hon lyckas också hålla uppe spänningen och drivet som gör att jag verkligen vill veta vad som hänt lille Adam. Den är också en historia om vad långt lidande, sorg och ensamhet kan göra med människor. Hur sorg påverkar oss, både i vårt liv men också i våra handlingar. Vad vi gör för att söka tröst. Jag är fascinerad över hur mycket spänning det går att skapa i ett på ytan vanligt samhälle med vanliga människor. Utan att för den skulle frossa i blod, grymhet och ondskefullhet. Susanne Jansson skriver med respekt för sina karaktärer. Synd att det inte blir fler böcker om Maya Linde.

Titel: Vintervatten
Författare: Susanne Jansson
Förlag: Wahlström&Widstrand
Utgiven: 2020
ISBN: 9789146236344
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson