Likblomman - Anne Mette Hancock

Danska deckarförfattare knockar mig gång på gång. Det är något i sättet att skriva som jag är omåttligt förtjust i. Ofta är det väldigt otäckt, blodigt och kusligt. Till synes vanliga människor visar sig bära på tragiska hemligheter som tar sig uttryck i en vilja att hämnas på de mest bestialiska sätt. Jussie Adler Olsen, Sören Svejstrup, Katrine Engberg ja listan är lång. Nu har den fyllts på av ytterligare ett namn - nämligen Anne Mette Hancock. Hennes debutdeckare Likblomman har belönats med Danska deckarakademiens debutantpris och 2018 utsågs hon till Årets författare i Danmark. Bara en sån sak.

I Likblomman har journalisten Heloise Kaldan tvingats inse att en av hennes källor avslöjats som en lögnare och hennes trovärdighet har fått sig en rejäl törn. Samtidigt börjar hon få mystiska brev från en Anna Kiel som är efterlyst för ett bestialiskt mord på en advokat tre år tidigare. Kiel visar sig veta saker om Heloise som inte många gör. Vad vill hon egentligen? När en av hennes kollegor som skrivit om mordfallet mördas inser Heloise att något är väldigt skumt. Även polismannen Erik Schäfer börjar rota i fallet och märkliga saker dyker upp som leder rakt mot välbärgade kretsar i Köpenhamn. Vad är det egentligen de båda kvinnorna har gemensamt?

Anne Mette Hancock har mig fast i ett grepp redan från första sidan. Genom en skarp och smart berättad intrig får hon mig att hela tiden vilja veta hur det går. Karaktärerna är annorlunda men oerhört väl skildrade. Boken tar dessutom upp ett samhällsfenomen ur ett väldigt annorlunda perspektiv. När det dessutom blir flera tvära vändningar mot slutet är den långt i från förutsägbar utan upplösningen blir både överraskande och storstilad. 

Titel: Likblomman
Författare: Anne Mette Hancock
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789177992073
Betyg: 9/10


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson