Ytspänning - Olivier Norek

Som van deckarläsare kan jag direkt känna känslan i historien. En riktigt bra story med fängslande karaktärer drar mig direkt in i boken och det bästa som finns är att helt slukas in i handlingen. Att glömma tid och rum för en stund. Det händer inte så himla ofta ändå. Ytspänning är den första boken av franske deckarförfattaren Olivier Noreks böcker som översätts till svenska. Den har den där speciella känslan hos en deckare. Annorlunda miljö, spännande intrig och levande karaktärer. Norek är själv polis med lång erfarenhet.

Poliskommissarie Noèmie Chastain jobbar vid Parispolisen. Mitt under ett tillslag blir hon skjuten i ansiktet men överlever. När hon skrivs ut från sjukhuset får hon inte komma tillbaka till sin gamla arbetsplats utan förflyttas till den lilla byn Avalone. Där får hon uppdraget att förbereda en nedläggning av polisstationen.Väl på plats i byn blir det dock ändrade direktiv. En tunna med ett barnskelett flyter nämligen upp till ytan i den konstgjorda sjön som ligger intill Avalone. I stället för att lägga ner polisstationen får Noèmie Chastain ett cold case att arbeta med. Sjön visar sig nämligen dölja hemligheter som alla jobbar hårt för att de ska förbli dolda. Chastian tvingas ta sig an ett arbete som utmanar henne, både som polis och person.

Olivier Norek skriver gripande och hela tiden med ett driv. Karaktärernas öden griper tag. Det är lätt att sätta sig in i Noèmie Chastains öde och kamp för att komma tillbaka till livet efter det trauma hon råkat ut för. Det är verkligen då man ser vilka som är ens riktiga vänner och vilka som vänder en ryggen. Tillsammans med bokens deckarintrig ger hennes öde en annorlunda touch åt en spänningsroman och förflyttar mig till en helt ny miljö. Det där med konstgjorda sjöar och underjordiska städer fascinerar. Det är helt klart. En fransk deckare har jag aldrig läst tidigare men det lär bli fler. Speciellt om Olivier Noreks övriga böcker också översätts till svenska.

Titel: Ytspänning
Författare: Olivier Norek
Förlag: Sekwa
Utgiven: 2020
ISBN: 9789188697950
Betyg: 8/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson