Änkorna - Pascal Engman

Pascal Engman är oerhört duktig på att skriva rafflande spänningshistorier om samhällsfenomen som ligger i tiden. Han är tidigt ute att skriva om nya och skrämmande företeelser. I förra boken, som jag hyllade här på bloggen, skrev han om incels. Arga unga män som hatar kvinnor för att de anser dem skyldiga till att de förvägras sex. Det var både spännande men också upplysande. Dessutom med den coola kriminalkommissarien Vanessa Frank i huvudrollen.

Vanessa Frank har huvudrollen också den här gången. Änkorna handlar det om unga arga islamiska män och kvinnor. Av religiösa skäl när de ett hat mot allt västerländskt och alla västerlänningar som de anser är otrogna den tro de själva har vigt sitt liv åt. En polis hittas mördad på Gärdet i Stockholm. I närheten hittas ytterligare ett mordoffer, den här gången en ung kvinna av okänd identitet. När Vanessa Frank och hennes kollegor börjar utreda dubbelmordet inser de att spåren pekar mot IS, terrororganisationen Islamiska staten. De börjar inse att det kan vara en terrorcell i Sverige som är på gång att vakna till liv. Jakten på sanningen och de skyldiga blir mer personlig än någonsin för Vanessa Frank. När upplösningen kommer är den oerhört raffinerad och än en gång riskerar hon sitt eget liv.

Engman är skicklig på att genom olika sidospår, som till en början tycks helt skilda från varandra, successivt väva samman handlingen mot en upplösning som är lika oförutsägbar som alltid. Han skapar levande karaktärer som var och en ges egenskaper som spelar en stor roll för handlingen och driver den framåt. I och med att han väljer att ge sig på så aktuella ämnen gäller det att hitta sätt att skildra dessa på som både är trovärdiga men också blir spännande. Som van deckarläsare är jag väldigt kräsen, och Engman sviker mig inte utan här får jag det där lilla extra. Det som är så kusligt är att det som Engman skildrar mycket väl skulle kunna hända också i verkligheten. Visst är det spektakulärt men fullständigt trovärdigt. Korta kapitel gör att det blir lite filmiskt då varje kapitel slutar med en cliffhanger, men det gör också att man hela tiden vill läsa lite till, och lite till och lite till....

Titel: Änkorna
Författare: Pascal Engman
Förlag: Bookmark Förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789189007772
Betyg: 10/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson