Familjen - Johanna Bäckström Lerneby

Att träffas med mina vänner i Bokkvartetten är alltid en höjdpunkt. Den här gången hade vi läst Familjen av Johanna Bäckström Lerneby och det blev väldigt bra diskussioner om den. Möjligen att jag har ett lite speciellt perspektiv på boken eftersom jag är journalist och läser med de glasögonen. Övriga i bokcirkeln hade en annan utgångspunkt vilket gav diskussionen dynamik. Intressant blev det hur som helst.

Johanna Bäckström Lerneby har under ett decennium följt familjen, som hon i boken kallar Al Asim, från Angered utanför Göteborg. I boken skildrar hon hur de kontrollerar en hel stadsdel med 50 000 invånare och sätter sina egna lagar och regler. Hon berättar om deras kriminella bana, om de som drabbats av deras brott och hur svenska myndigheter går samman för att försöka sätta dit dem. I våra svenska ögon kallas de kriminella medan de själva ser sig som problemlösare. Varför blanda in myndigheterna när det enklaste är att lösa problemen på egen hand? 

Boken blir mer ett tidningsreportage, men från ett Sverige som vi har så oerhört lite kunskap om. Vi vet att de kriminella nätverken finns men inte riktigt vad de är och på vilket sätt de påverkar vårt samhälle. Vi läser rubriker i tidningen och ser nyhetsreportage på TV men Bäckström Lerneby ger oss en chans att komma med bakom kulisserna. Det är unik kunskap vi får genom att läsa boken.

Vi hade lite olika omdömen om boken. Jag själv är mer fascinerad av det journalistiska hantverket och hur Johanna Bäckström Lerneby gått tillväga för att skaffa informationen. Hur hon behövt sätta sig och äta middagar med överhuvudet, behandla honom med respekt för att komma nära och få information och över huvudtaget kunna skriva boken. Det ligger nog i min yrkesroll som journalist.

En annan tyckte att just det var problematiskt. Att som journalist använda de metoderna för att få information måste väl vara tveksamt? Ja, men just i det hör fallet var det nog nödvändigt för att komma så nära som behövdes. Andra omdömen var aktuell och intressant och det är just vad det handlar om tror jag. Kunskap om kriminella nätverk och vad som ligger bakom alla tidningsrubriker och nyhetsflashar är viktigt för att kunna förhålla sig till detta relativt nya fenomen.

Titel: Familjen
Författare: Johanna Bäckström Lerneby
Förlag: Mondial
Utgiven: 2020
ISBN: 9789189061156
Betyg: 7/10

   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson