Spegelmannen - Lars Kepler

Att ha en ny och oläst Lars Kepler och en hel helg framför sig är ren och skär lycka för en deckarälskare. De tidigare böckerna har visserligen hållit lite olika klass men alla är de drivna, spännande, välskrivna och mycket speciella. Spegelmannen är inget undantag kan jag konstatera efter att ha slukat boken snabbt och effektivt. 

En ung kvinna försvinner spårlöst på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad i centrala Stockholm. Synnerligen rått och bestialiskt. Övervakningskameror från platsen visar att det finns ett ögonvittne till mordet. Mannen som uppenbarligen bevittnat hela händelseförloppet är dock svårt psykiskt sjuk och minns inte någonting. Joona Linna tar återigen hjälp av hypnotisören Erik Marias Bark (som vi minns från den första boken med titeln Hypnotisören) för att få mannen att minnas. Det som kommer fram då visar på ett mönster som är så fasansfullt att det går över allt förstånd. Joona Linna tvingas ta tag i en utredning som är märkligare och mer mystisk än någonsin och snart står det klart att många människors liv är i fara.

Det är en utmaning att skriva en recension om den här boken utan att spoila för mycket. För det är just överraskningsmomenten som hela tiden dyker upp som gör Keplers böcker så himla kusliga och något utöver det vanliga. Jag minns när jag för några år sedan lyssnade på duon bakom författarnamnet, Alexander och Alexandra Ahndoril, som höll föredrag under bokmässan. Då berättade Alexandra Ahndoril att hon i bland blir rädd för sig själv när hon sitter hemma och skriver. För att det blir så kusligt helt enkelt. Något som är lätt att förstå.

I Spegelmannen tar Keplers, sin vana trogen, oss läsare med in i det mest fasansfulla innersta som finns hos oss människor. Det är rått, kusligt och så spännande att det är omöjligt att lägga i från sig boken. Upplägget med korta kapitel gör det hela filmiskt och lite väl actionsladdat i bland. Under upplösningen måste jag då och då lägga ner boken, andas för att sedan kunna fortsätta. Spegelmannen är Keplers bästa hittills. Den slår mina tidigare favoriter Eldvittnet och Sandmannen. Den lämnar mig också med en cliffhanger som heter duga. Nu är det bara att vänta på nästa bok.

Titel: Spegelmannen
Författare: Lars Kepler
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789100164218
Betyg: 10/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson