Vargasommar - Hans Rosenfeldt

Han har skrivit böckerna om kriminalpsykologen Sebastian Bergman på Riksmord tillsammans med kollegan Michael Hjorth. Han är mannen bakom TV-succéerna Bron och Marcella. Hans Rosenfeldt har minst sagt höga förväntningar på sig när han nu skriver en ny kriminalserie som utspelar sig i Haparanda. Första boken heter Vargasommar.

En förgiftad varg hittas med resterna av en människa i sig. Den döde kan snart sättas samman med en blodig knarkuppgörelse vid finska gränsen. Polisen Hannah och hennes kollegor i Haparanda utreder händelsen och många frågor dyker upp. Vem är den döde som vargen ätit upp? Var har pengarna och knarket tagit vägen? Snart står det klart att tiden är knapp - det finns nämligen fler som är intresserade av pengar och knark. Bland annat ryska kvinnan Katja som kommer till Haparanda. När hon dyker upp händer det flera oväntade händelser som dessutom är riktigt brutala. Hannah tvingas inse att utredningen blir personlig för hennes egen del och hon måste dessutom konfrontera sitt eget traumatiska förflutna.

Vargasommar är en småstadsskildring från en liten sömnig ort i norra Sverige där alla känner alla. Karaktärsbeskrivningarna av alla dessa tragiska människor är levande och ger boken en känsla av ödslig landsbygd där det finns en dröm om något annat. Något som så klart pengar kan ge, oavsett om de kommer från droghandel eller inte. Vargasommar inleds rätt tråkigt och jag har svårt att få grepp om persongalleriet. Det är lätt att blanda i hop personerna vilket ger ett rörigt intryck. Men sakta men säkert tar det sig och mot slutet känner jag igen Rosenfeldt igen. Upplösningen är storslagen och öppnar upp för en spännande fortsättning.

Titel: Vargasommar
Författare: Hans Rosenfeldt
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113099170
Betyg: 5/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson