Deadline - Rebecka Edgren Aldén

En deckare som utspelar sig på en tidningsredaktion. Kan det vara något? Jag blev i alla fall nyfiken även om livsstilsmagasinets Suzannas redaktion är så långt från den lokaltidningsredaktion jag jobbar på man kan komma. Rebecka Edgren Aldén har själv erfarenhet från en magasinsredaktion och hennes tredje thriller Deadline utspelar sig på en sådan. Lite vibbar av Djävulen bär Prada och Stora små lögner utlovas, vilket gjorde mig nyfiken.

Anna Fletcher får jobb på livstilsmagasinet Suzanna. Ett drömjobb som gör att hon träder in i en värld hon tidigare bara sett på håll. Personalen får gå på glammiga galor och får hur mycket exklusiva gratisgåvor som helst skickade till sig. Redaktionen leds av chefredaktören Diana Grey som är en tidigare dokusåpastjärna och populär influencer.  Diana är populär och känner mycket folk i rätta innekretsar

Men snart upptäcker Anna att allt inte står rätt till. Redaktionen arbetar under omänsklig stress och Diana ljuger och manipulerar. Är hon egentligen den hon utger sig för att vara och vad är det hon egentligen vill dölja? Snart finner sig Anna mitt uppe i en situation på liv och död som också involverar hennes familj. Hon tvingas inse att jobbet på Suzanna kanske inte alls är det drömjobb hon först trodde. Den spännande upplösningen är både oväntad och brutal.

Deadline är en mycket driven och spännande bok som är svår att lägga i från sig. Det märks att Rebecka Edgren Aldén har erfarenhet från tidningsbranschen som hon skildrar med stor trovärdighet. För mig som själv jobbar i branschen blir det extra intressant när allt skruvas till och blir så mycket mer än verkligheten. Jag förstår att det är tufft och hård konkurrens om jobben på de fina magasinen i Stockholm och att man gör vad som helst för att ta sig mot toppen. I en tidningsbransch som dessutom är i kris, med vikande annonsintäkter och sjunkande upplagor, krävs det något alldeles extra för att sticka ut. Då kan man dessutom vara beredd att gå över lik för att få det man vill. 

Titel: Deadline
Författare: Rebecka Edgren Aldén
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113100685
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson