Offermakaren - Viveca Sten

Viveca Sten är en deckarförfattarinna som följt med mig länge. Jag läste hennes debut i serien om Sandhamn I de lugnaste vatten när den kom ut 2008. Hennes deckarintriger i en sofistikerad miljö i Stockholms skärgård visade att välbärgade människor också kan ha problem vilket tilltalade många. Åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson och deras komplicerade vänskapsrelation har blivit en angelägenhet för svenska folket. Något som TV-serien Morden i Sandhamn också bidragit till så klart. 

Men precis som många andra deckarserien finns det en risk att köra fast. Därför är det klokt att ändra inriktning och det gör Viveca Sten i nya Offermakaren. Hon flyttar intrigerna från den svenska skärgården och upp i fjällen, närmare bestämt Åre. Där har skidsäsongen precis börjat när ett lik hittas i en av liftarna. Skräcken sprider sig att en mördare går lös i bygden. 

Polisen Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att förhållandet i Stockholm spruckit. Dessutom är det stora problem på jobbfronten där hon tvingas lämna sin tjänst på grund av en konflikt. I Åre är inspektör Daniel Lindskog inne i en tuff period som nybliven pappa. När han tvingas ta sig an utredningen blir det ännu tuffare eftersom förhållandet till barnets mamma är ansträngt och han tvivlar på sig själv som pappa. Snön yr och temperaturen sjunker och jakten på mördaren går till en början trögt. Men när Hanna förstärker utredningsgruppen börjar det hända saker. Med sin skarpa iakttagelseförmåga ser hon saker som tidigare missats. Sakta men säkert går det framåt tills lösningen står klar.

Jag är mycket förtjust i Viveca Sten och hennes förmåga att skapa intriger och karaktärer som berör. Mordgåtorna är inte särskilt avancerade eller blodiga men det är ändå spännande och innehåller ofta aktuella ämnen som många kan relatera till. Offermakaren är inget undantag. Men jag blir ändå inte kvitt känslan av att det är just Morden i Sandhamn som flyttat till fjällen och därför blir jag inte särskilt överraskad. Upplägget är ungefär som tidigare böcker, persongalleriet likadant med en polis som har problem på hemmafronten och en kvinnlig karaktär som inte kan låta bli att lägga näsan i blöt. Visserligen en polis den här gången, men slående likt ändå. Därför lyfter det inte i mina ögon. En stabil deckare där du vet vad du får, men inte mer. 

Titel: Offermakaren
Författare: Viveca Sten
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2020
ISBN: 9789137151052
Betyg: 5/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Michelletimman - Tommy Widekärr

Att landa som en trana - Kajsa Ingemarsson