Rotvälta - Tove Alsterlund

Familjehemligheter på en liten ort har blivit lite av ett tema för årets bästa deckare, eller i alla fall de som är nominerade till årets bästa svenska kriminalroman. Om det är de bästa eller inte låter jag vara osagt eftersom smaken ju skiljer sig åt mellan oss läsare. Jag tycker i alla fall att Stina Jacksons Ödesmark och Kristina Ohlssons Stormvakt håller väldigt hög klass. Jag blev heller inte besviken när jag läste Tove Alsterdals Rotvälta som är på samma tema men utspelar sig i trakterna kring Ådalen. Det är dessutom den första boken i en serie.  

Olof Hagström är bara 14 år när han erkänner mordet på Lina Stavred trots att ingen kropp efter Lina någonsin återfunnits. 23 år senare är han på jobb i hembygden och svänger av E4:an i Ångermanland för att hälsa på sin pappa som bor kvar i barndomshemmet. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv. Polisen Eira Sjödin har just flyttat hem till sin demenssjuka mamma i Kramfors efter flera år på annan ort och blir en del av utredningen.

I utredningen av Sven Hagströms död kommer Eira återigen i kontakt med det som hände i hennes hemtrakter då hon var nio år. Hon tvingas åter uppleva mycket av det som hände henne själv trots att hon inte minns särskilt mycket. Men ju mer hon rotar i fallen ju mer minns hon och upptäcker att hon vet mer om det som hände då än hon faktiskt trodde. Vad hände egentligen Lina Stavred och var Olof Hagström verkligen den skyldige?

Tove Alsterdal kryper in under skinnet med sin deckare som handlar om vanliga människor på en liten ort. Språket är målande och beskriver händelser och karaktärer på ett sätt som gör att det blir levande. Mörkt, suggestivt och skrämmande men väldigt levande och trovärdigt. Hon bygger också upp en spänning successivt som gör att det blir många tvära kast och därför väldigt oförutsägbart. Jag tycker om när det hela tiden är små detaljer och iakttagelser som för poliserna allt närmare en lösning av fallet. Det här är den första boken jag läser av Tove Alsterdal men definitivt inte den sista - ska ge mig på hennes tidigare böcker också.

Titel: Rotvälta
Författare: Tove Alsterdal
Förlag: Lind & co
Utgiven: 2020
ISBN: 9789179033361
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson