I huvudet på Lotta Schelin - Lotta Schelin och Rebecca Schelin

Jag läser gärna och med stort intresse biografier om sportstjärnor. Det jag gillar är att komma bakom kulisserna och få höra historier som aldrig berättats tidigare. Givetvis är det särskilt intressant att höra det direkt från den det gäller i stället för via media. Det är ofta bilden som förmedlas via media man har av en idrottsstjärna. Där skiljer personerna sig åt och vissa är mer öppna än andra vilket är något som påverkar hur idrottspersonen uppfattas. Men det styr också den bild man får av privatpersonen bakom idrottsprestationen.

Lotta Schelin känner jag enbart utifrån hennes prestation på fotbollsplanen. Jag vet att hon är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och har vunnit mängder med matcher och titlar och gjort hur mycket mål som helst. För det har hon fått många priser, bland annat på den fotbollsgala som TV sänder varje år. En kvinnlig motsvarighet till Zlatan, lite tillspetsat. Hur hon är som person har jag inte haft någon uppfattning alls om, som sagt bara den bild man fått i media. Därför var det extra intressant att ta sig an boken I huvudet på Lotta Schelin som hon skrivit tillsammans med sin fru Rebecca Schelin. Rebecca är för övrigt från Uddevalla och har en bakgrund i samma bransch som jag, det vill säga sportjournalistiken.

Lotta Schelin skriver gripande om hur fotbollskarriären började, hur många tidigt såg hennes talang och hur hon tog sig upp i den absoluta världstoppen. Inte helt utan motgångar i form av skador och tränare som hon inte alltid drog jämnt med. Framför allt är det intressant att läsa om proffskarriären i storklubben Lyon och hur klubben utvecklades till en av de allra bästa damfotbollsklubbarna i världen. Lotta kom dit tidigt och var med om hela resan mot toppen. Inte minst hade hon stor delaktighet i att klubben tog sin första seger i Champions League 2011. Även hennes år i landslaget är mycket intressant att få höra om, hur hon fungerar i både med och motgång.

Idrottsframgångarna har ofta, eller nästan alltid, en baksida. Det är ändå den andra sidan, den med personliga problem i form av skador, öppenheten kring mammans sjukdom och kampen för att få älska den man vill som griper tag. Jag lider med henne i kampen mot den huvudvärk som till slut gjorde att hon tvingades avsluta karriären. Boken är lågmäld och saklig men det framgår ändå att Lotta Schelin har en sida som är mjuk och humoristisk, men med stor integritet. I grund och botten är hon professionell ut i fingerspetsarna när det gäller fotboll. Det har hon också visat i den roll hon ägnar sig åt efter karriären - den som expertkommentator.

Titel: I huvudet på Lotta Schelin
Författare: Lotta Schelin och Rebecca Schelin
Förlag: Norstedts förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113101668
Betyg: 7/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson