Kalla, vita vinternätter - Christoffer Holst

Christoffer Holst har kommit att bli en av mina favoritförfattare när det kommer till det där med feelgood. Han har varit med på bokträffar vi haft, både i verkliga livet och digitalt och berättat om sina böcker och sitt författarskap. Något som ger ytterligare en dimension till läsandet. Jag gillar kombinationen av traditionell feelgood och en mordhistoria som blivit lite av hans signum i och med serien om Cilla Storm. Myspyset blandas med ett stråk av allvar som gör det hela mer intressant för mig.

Böckerna i Cilla Storm-serien har alla namn efter årstiderna. Efter sommaren och hösten är det nu vintern som är aktuell i och med Kalla, vita vinternätter. Cilla Storm blir inbjuden att fira jul med sina vänner Zacke och Jonathan i Idre där de precis köpt en stuga. Även hennes väninna, den pensionerade polisen Rosie, följer med. Men julstämningen påverkas av att en ung man hittas död nedanför ett stup i närheten. En månad tidigare har 21-årige Sebbe åkt till Idre för att arbeta som personlig assistent åt musikaliska underbarnet Fredrik Niemi som lider av reumatisk och sitter i rullstol. Men ju mer han lär känna familjen Niemi, ju konstigare blir alltihop och han undrar över vad det är för familj han egentligen flyttat in hos. Cilla saknar så klart sin pojkvän Adam, men tillsammans med Rosie börjar hon, mitt i allt julstök, nysta i vad som egentligen händer i den speciella familjen Niemi. Sanningen är både oväntad och skakande.

Böckerna om Cilla Storm har bara blivit bättre och bättre tycker jag. Trots feelgood-känslan är Kalla, vita vinternätter riktigt kuslig, Det är inte särskilt blodigt eller otäckt på det viset utan det är mer den krypande känslan av obehag som kommer smygande. Samtidigt som det å andra sidan finns ett mys och en värme förstärker det också känslan av obehag som blir ännu mer påtaglig. Christoffer Holst kan verkligen konsten att bygga upp en kuslig historia och blanda det med en varm och mysig känsla. Som sagt, kontrasterna förstärker känslorna. Nu väntar jag på fjärde och (sista?) boken om Cilla Storm som föga förvånande kommer att handla om våren och ha gröna inslag på omslaget. Det avslöjade Christoffer själv på den digitala version av Bok och vin som min bokvän Jenny Magnusson, Bokmalen, anordnade nyligen.

Titel: Kalla, vita vinternätter
Författare: Christoffer Holst
Förlag: Lovereads
Utgiven: 2020
ISBN: 9789188801746
Betyg: 7/10                                                    


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson