Kameleonten - Jonas Moström

Jonas Moström är numera en väletablerad deckarförfattare och hans böcker om psykiatrikern Nathalie Svensson och polisen Johan Axberg läses av en bred publik. Den första boken jag läste av Moström var Trogen intill döden som är den fjärde boken i senaste serie om Svensson och Axberg. Eftersom jag föredrar att börja läsa den första boken i en serie tog jag efter den boken också övriga böcker och har sedan dess följt med i serien. Däremot har jag inte läst de åtta böcker han skrivit tidigare.

I Kameleonten stryps advokaten Sophie Ceder till döds under en massage på Sturebadet. En efterlämnad tärning vid offret gör att allt tyder på att det är den ökände seriemördaren Kameleonten som är tillbaka igen efter dryga sju års uppehåll. Utklädd till allt från präst till receptionist och läkare stryper han sina offer och lämnar kvar en tärning som souvenir. Att han kallas Kameleonten beror på hans skickliga förklädnader och imitationer. Polisen var nära att ta honom för sju år sedan, men sedan dess har han legat lågt. Därför blir det extra laddat när nu jakten på Kameleonten tas upp igen av polisens gärningsmannaprofilgrupp med Nathalie och Johan i spetsen.

Jakten på mördaren blir både dramatisk och personlig. Polischef Ingemar Granstam var nära att gripa Kameleonten sju år tidigare och har sedan dess inte kunnat släppa fallet. När seriemördaren nu dyker upp igen kryper jakten också närmare både honom och Nathalie Svensson i rollen som psykiatriker och hon inser till slut att jakten är förknippad med livsfara både för henne själv och hennes familj. Samtidigt är relationen till Johan frostig efter att han har bestämt sig för att stanna kvar hos sin familj trots deras passionerade möten. Då berättar han något som ställer allt på sin spets - ytterligare en gång.

Att läsa om Nathalie och Johan igen är som att träffa gamla bekanta. Efter att ha läst alla böckerna blir man nyfiken på hur det ska gå i relationen. Som deckare tillhör Kameleonten en av Moströms bästa tycker jag. Den är spännande, driven och är svår att lägga i från sig. Moström hintar hela tiden om små detaljer som gör att man bara blir mer och mer nyfiken på att få svar på vem som egentligen ligger bakom dessa brutala mord. Det finns hela tiden flera tänkbara gärningsmän men när upplösningen kommer är den lika oväntad som raffinerad.

Titel: Kameleonten
Författare: Jonas Moström
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113108049
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson