Morden på Kingfisher Hill - Sophie Hannah

Den klassiska deckarförfattarinnan Agatha Christie är en av anledningarna till att jag blev deckarfrälst. Jag läste hennes böcker om Hercule Poirot och Miss Marple tidigt, kanske i 12-årsåldern, och det var en bra start på deckarläsandet. Inte så blodigt och grymt utan mer klassiska pusseldeckare där hjärnan fick arbeta. Drygt 100 år efter att Agatha Christie var verksam har nu brittiska författaren Sophie Hannah skrivit fyra böcker i hennes anda. Morden på Kingfisher Hill läste vi och pratade om på senaste träffen med Bokkvartetten och det blev mycket intressanta diskussioner. Men vi var inte helt överens om det håller ännu eller inte.

I Morden på Kingfisher Hill kontaktas Hercule Poirot av Richard Devonport. Han vill att detektiven ska bevisa att hans fästmö Helen är oskyldig till mordet på hans bror Frank. Trots att hon själv har erkänd och hövdar att hon är skyldig till mordet. Tillsammans med sin kollega kommissarie Edward Catchpool reser Poirot till Devonports exklusiva egendom i Kingfisher Hill. På bussen dit kräver en kvinna att få gå av bussen eftersom hon är övertygad om att bli mördad om hon sitter kvar på samma plats. Poirot anar att något inte står rätt till och dessa tankar förstärks när det visar sig att kvinnan också har kopplingar till Kingfisher Hill.

Att läsa Sophie Hannahs böcker om den berömde detektiven är som att kastas tillbaka i tiden och det blir mossigt på ett charmigt sätt. Det är precis som om Agatha Christie själv hade skrivit det och jag tycker det håller än. Språket och handlingen är precis lika resonerande som när det begav sig och har inte alls moderniserats. Tempot är lågt, precis som när Christie skriver själv. Å andra sidan är det kanske precis vad man behöver i dessa märkliga tider. Skönt att kastas in i en helt annan tid och fly från verkligheten en stund. Gillar man författare som Agatha Christie, Maria Lang och H K Rönnblom är Sophie Hannahs böcker perfekta. Hon håller Agatha Christies fana högt och förvaltar hennes arv mycket värdigt.

Titel: Morden på Kingfisher Hill
Författare: Sophie Hannah
Förlag: Bookmark
Utgiven: 2020
ISBN: 9789189087507
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson