Amerikansk jord - Jeanine Cummins

Att tvingas fly för sitt liv från något välbekant till något okänt. Att lämna allt man äger och har bakom sig för att det helt enkelt är omöjligt att stanna kvar av olika anledningar. Det är tyvärr en realitet för alltför många människor runt om i världen. I juni 2020 var 79,5 miljoner människor i världen på flykt på grund av krig, förföljelse och konflikter, enligt UNHCR. Kritikerhyllade Amerikansk jord av Jeanine Cummins är en skrämmande aktuell bok på just det ämnet. Men den har också fått en hel del kritik eftersom Cummins varken är mexikan eller på flykt och att därför trovärdigheten ifrågasatts.

Lydia bor med sin familj i Acapulco, Mexico, där hon driver en bokhandel. En dag gömmer hon sig i badrummet tillsammans med 8-årige sonen Luca medan övriga familjemedlemmar och släktingar blir mördade i trädgården. Som en hämnd för att hennes man Sebastian, som är journalist, har skrivit ett avslöjande reportage om knarkkartellen Los Jardineros utplånas inte bara maken utan hela familjen. Ledaren för Los Jardineros har länge varit en omtyckt vän till Lydia och en frekvent besökare i hennes bokhandel. Men nu blir han en hänsynslös mördare som inte kommer att skona varken Lydia eller sonen.

De tvingas ge sig av på flykt mot USA. Omkring 200 mil om dagen måste de lägga bakom sig med buss, tåg och till fots genom öknen innan de når sitt mål. På vägen möter de både människor som vill dem väl men också de som inte riktigt är lika pålitliga utan rent av livsfarliga. Hela tiden jagas de av Javier - som inte för så längesedan var Lydias närmaste vän.

Att läsa Amerikansk jord är fysiskt påfrestande. Det är som att vara med där på tåget, i bilen eller till fots när Lydia och Luca flyr från allt de har kärt. De möter systrarna Soledad och Rebeca som de slår följe med och många fler. Lille Beto med astman som inte tvekar att hjälpa till när det kniper. Jeanine Cummins lär ha ägnat fem år åt research innan hon skrev boken vilket jag inbillar mig bidrar till att skapa en så trovärdig historia och ett så riktigt scenario som möjligt. Även om hon alltså själv varken är immigrant eller mexikan.

Själv sitter jag med nerverna på helspänn när jag läser. Jag beundrar Lydia för hennes mod, lider med lille Luca som helt plötsligt måste bli och agera som en vuxen man. Hela tiden med frågan i bakhuvudet - vem kan vi egentligen lita på? Just i området på gränsen mellan USA och Mexico finns det många människor på flykt. Med tanke på de senaste årens diskussioner om byggandet av en mur mellan länderna är det intressant att få den mänskliga aspekten på de öden som finns där hela tiden även om just denna berättelse är fiktiv. De diskussionerna gör den också mer aktuell och skrämmande än någonsin. Inte minst med tanke på att knarkkartellerna är ett gigantiskt problem i Mexiko som gör att många människor tvingas på flykt. Ett problem som inte tycks helt enkelt att lösa.

Titel: Amerikansk jord
Författare: Jeanine Cummins
Förlag: Bazar förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789180060868
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson