Kungariket - Jo Nesbö

Jo Nesbö är en av mina absoluta favoritförfattare. Böckerna om Harry Hole är sådana att de stannat kvar hos mig. Nesbö har skapat en helt egen stil med en berättarteknik som talar rakt till mig. Det svarta och suggestiva i historierna gör det både fascinerande och spännande. Kungriket är inget undantag. En bok i samma andra som Stina Jacksons Ödesmark och Tove Alsterdals Rotvälta.

Roy är bilmekaniker och driver en bensinstation och verkstad i den lilla norska fjällbyn där tiden går sin gilla gång. Han har inga större ambitioner och är nöjd med tillvaron. Friden störs när hans lillebror Carl flyttar tillbaka till byn efter att ha bott utomlands i många år. Tillsammans med sin hustru Shannon kommer han tillbaka med högtflygande planer på att bygga ett stort hotell för att få fart på bygden. Ända sedan föräldrarna körde ut för ett stup och omkom har Roy alltid skyddat Carl och ställt upp för honom. Men efter många år isär blir det uppenbart att brödernas relation inte riktigt är vad den en gång var.

Familjehemligheter från det förflutna gör sig nämligen snart påminda. När omgivningen börjar rota i historien ställs brödernas lojalitet på prov. Deras tillvaro knyts oundvikligen samman av historien och uppväxten i byn, en historia som de inte kan göra sig fria i från. Men är Roy verkligen redo att ställa upp så lojalt för Carl en gång till? När en händelsekedja startar som ingen av bröderna egentligen kan styra över sätts deras relation på prov och frågan om blod är tjockare än vatten ställs på sin yttersta spets.

Kungariket är en bok på temat mörka familjehemligheter på en liten ort som efter många år tvingas fram i ljuset av någon anledning. I det här fallet i samband med att en familjemedlem återvänder efter många år. Den skiljer sig mycket från böckerna om Harry Hole men det är ändå en typisk Nesbö när det gäller förmågan att skapa djup och mörker i karaktärerna. Såg nyligen serien Outliers på Netflix som är en kriminalhistoria på den norska landsbygden. Precis som i Kungarike blir det tydligt hur lätt det är att stänga in sig och gömma undan familjehemligheter i en miljö som är glest befolkad och ofta otillgänglig när naturens krafter sätter sin allra värsta sida till. När man tvingas glänta på hemligheterna kan det bli väldigt ödesdigert och relationerna är kanske inte längre så självklara som de en gång var. Kungarike är en grym bladvändare på 600 sidor om relationer och att inte alltid göra som alla andra tycker. Om att ta kontrollen över sitt eget liv.

Titel: Kungarike
Författare: Jo Nesbö
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789100185596
Betyg: 9/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson