Ren vilja: berättelsen om Björn Borg - Jan Söderqvist

Det finns redan en hel del böcker skrivna om den svenska tennisstjärnan Björn Borg, mest hyllningar till den fantastiska tennisspelaren. Jan Söderqvists bok Ren vilja: berättelsen om Björn Borg marknadsförs som den första djupdykande biografin i tennisstjärnans liv och handlar både om vilken fantastisk tennisspelare han var men också om den andra sidan med drogmissbruk, självmordsförsök och komplicerade relationer. I en intervju med Expressen 1 november 2020 inför boksläppet sa Söderqvist att hans ambition var att skriva en bok om vilken fantastisk tennisspelare Borg var utan att väja för hans mörka sidor. Björn Borg fick också tidigare frågan om att medverka i bokprojektet men tackade nej. På Bokkvartettens senaste träff diskuterade vi boken och vi tyckte olika men var överens om en sak: boken var lång och intressant. Därutöver hade vi lite olika ingångar vilket gjorde diskussionerna väldigt intressanta som vanligt.

Söderqvist beskriver mycket målande Björn Borgs tennismatcher genom karriären. Allt från matcher i Davis Cup, första omgången i Monte Carlo till finaler i Wimbledon som blivit klassiska idrottshistoriska ögonblick vid det här laget. Allt från skurna backhands och passerslag till servess, dubbelfel och stoppvolleys. Namedroppingen är suverän för en idrottsnörd som jag med spelare som Vitas Gerulaitis, Raol Ramirez, Brian Teacher, Vijay Amritray, Guillermo Vilas, Ilie Nastase, Arthur Ashe, Roscoe Tanner, Ivan Lendl och inte minst Jimmy Connors och John McEnroe. Allt om gräsmatcher i Wimbledon till långa grusdrabbningar på Roland Garros i Paris. Björn Borgs korta men så oerhört framgångsrika karriär speglas in i detalj, och den totalt misslyckade comebacken.

Men det finns uppenbarligen en anledning till att karriären blev så kort. Boken speglar också tennisstjärnans mer mörka sidor. Kärleksrelationer som inte alltid var så lyckliga, ett allt mer eskalerande drogmissbruk som han själv inte var så intresserad av att prata om och om det misslyckade försöket att ge sig i lag med olika affärsmän för att skapa ett affärsimperium. Om snålheten som ofta visade sig, bland annat i form av en uselt låg lön till tränaren och vännen Lennart Bergelin. Borg gjorde sig förstås en förmögenhet på tennisen men att sedan få namnet att leva kvar också efter tenniskarriären visade sig inte vara så enkelt. Kärleksrelationerna med Mariana Simeonescu, Jannicke Björling och Loredana Berté för stor plats i boken och visar också vilken envis och svår människa Björn Borg var att leva tillsammans med. Egenskaper som förstås också bidrog att ta honom till toppen i tennisen.

Själv är jag väldigt förtjust i biografier om idrottsmän. Där man får se människan bakom den bild som målas upp i media. Huruvida det Söderqvist skriver är sant eller inte finns det naturligtvis inget enkelt svar på. Det beror på vem man frågar. Söderqvist refererar till andra böcker om Björn Borg, exempelvis Björn Borg och Wimbledon av Sune Sylvén, Love match av Mariana Simeonescu, Loredana Bertés memoarer, Lars Skurke - Sanningen om mina år med Björn Borg av affärskompanjonen Lars Skarke och Borgs egen berättelse Till hundra procent. Han har också pratat med personer inom svensk tennis eftersom han själv har en bakgrund inom sporten. Något som också ger extra trovärdighet åt boken.

Jag tycker Jan Söderqvist skapar ett väl sammanfattande och heltäckande porträtt av Björn Borg. Att boken är 600 sidor eller tar 16 timmar att lyssna till på hastigheten 1,25 märks inte. Det är initierat och välskrivet. Sidorna bara rinner i väg och Söderqvist knyter i hop säcken bra tycker jag. En fin sammanfattning av en enormt framgångsrik idrottskarriär som också skapat eko utanför idrotten. Björn Borg är fortfarande en av de mest kända svenskarna i världen och efter att ha läst boken är det lätt att förstå varför.

Vill du läsa mer om boken har min vän och kollega Bokmalen skrivit ner sina åsikter och synpunkter på sin blogg.

Titel: Ren vilja: berättelsen om Björn Borg
Författare: Jan Söderqvist
Förlag: Bookmark förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789189087323
Betyg: 9/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson