Samlade verk - Lydia Sandgren

Samlade verk har varit boken på alla litteraturälskares läppar sedan i mars 2020 när den kom ut. Lydia Sandgrens tegelsten till debutroman har hyllats av alla kritiker och till och med fått Augustpriset. Jag är lite sen på bollen kanske för den fanns inte på min läslista innan min goda vän Kicki valde den som bok att diskutera på bokcirkeln i förra veckan. Då var det bara att ta tag i den 22 timmar långa lyssningen (lite kortare på 1,75 som faktiskt funkade att lyssna på). Den fysiska boken är omkring 700 sidor. Jul och nyår gick som ett kick med Samlade verk i lurarna och så glad jag är att jag verkligen tog mig tid att läsa den hyllade romanen. 

Samlade verk handlar om tre huvudkaraktärer. Dels den misslyckade författaren Martin Berg som sadlade om till förläggare. Dels hans bäste vän konstnären Gustav Becker och Martins fru Cecilia som ofta satt modell och avbildades av Gustav. En dag tar Cecilia sitt pick och pack och lämnar Martin och de två barnen Rakel och Elis och försvinner spårlöst. Något Martin aldrig riktigt har förlikat sig med och som följer som en röd tråd genom historien. Han tar aldrig någonsin av sig vigselringen och kan inte glömma Cecilia. Gustav Becker är en viktig person i historien och han och Martin har varit bästa vänner sedan barndomen och umgicks väldigt intensivt under gymnasietiden. De båda åkte bland annat till Paris tillsammans där Gustav målade och Martin försökte sig på att skriva en roman.

I Samlade verk får man följa de båda vännerna från barndomen och in i vuxenlivet med allt vad det innebär av äktenskap, barn, vänskap och kärlek. Några år senare planeras en stor retrospektiv utställning med Gustav Beckers verk i Göteborg. Gustav själv väntas komma dit, men den alkoholiserade konstnären svarar som vanligt inte i telefonen. Däremot ser Martins dotter Rakel sin försvunna mammas ansikte överallt i Göteborg på den affisch som gör reklam för utställningen på stan. Hon blir nyfiken och börjar söka efter den mor som hon knappt minns. När hon läser ett manus åt sin pappas förlag leder det henne oväntat vidare i sökandet efter Cecilia.

Samlade verk är en fantastisk samtidsskildring som är värd varenda timme av läsning. Språket är en fröjd, och alla referenser till annan litteratur lyfter helheten liksom tecknandet av Göteborgsmiljöerna. Karaktärerna skildras med stor omsorg i all sin lågmäldhet och enkelhet. De är som vilka andra människor som helst. Lydia Sandgren skriver verkligen allt de säger i sina samtal med vandra vilket ger relationerna stor trovärdighet. Det är liksom så livet är, aldrig är det svart eller vitt utan en kamp för att få livspusslet med kärlek, vänskap och alla förpliktelser att fungera. Hon knyter dessutom i hop alla lösa trådar på ett mycket skickligt sätt och öppnar till och med upp för en fortsättning på historien. Trots 700 sidor eller 22 timmar är jag inte det minsta trött på Lydia Sandgren och Samlade verk. Jag vill bara ha mer och mer.

Titel: Samlade verk
Författare: Lydia Sandgren
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789100180409
Betyg: 10/10 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson