Vit död - Ragnar Jonasson

Ragnar Jonasson är en författare som har förmågan att trollbinda mig med sina historier från Island. Vit död är den fjärde boken i serien om kriminalinspektören Hulda Hermannsdottir. Den första heter Mörkret och utspelar sig i slutet av Hermannsdottirs karriär som polis. De övriga tre Ön, Mörkret och nu Vit död utspelar sig däremot tidigare i hennes karriär. Ett lite annorlunda upplägg, men det fungerar fint.

Vit död utspelar sig dels 1983 och dels 2012. 1983 hittas en äldre sjuksköterska brutalt mördad på det gamla sjukhuset i Akureyri på norra Island som tidigare använts som tuberkulossanatorium. Kort därefter hittas också läkaren Fridjon död, nedknuffad från en balkong på samma sjukhus. Hulda Hermannsdottir och kollegan Sverrir utreder morden och fallet avslutas utan att någon döms. Det finns fyra misstänkta men ingen av dessa döms.

2012 pluggar den unge polisstudenten Helgi Reykdal kriminologi i England och ska skriva en avhandling om de olösta morden på sjukhuset i Akureyri. I samband med sin research träffas Helgi de misstänkta från 1983. Flera är inte alls villiga att prata om morden och när en av de, Tinna, hittas mördad i sin säng bestämmer sig Helgi för att ta reda på vad som egentligen hände den där gången. När han är färdig med sin utbildning har han redan en tjänst klar på polisen i Reykjavik, den tjänst som Hulda Hermannsdottir precis ska pensioneras från.

Sin vana trogen bygger Ragnar Jonasson upp ett galleri med mycket starka karaktärer. De är inte så många, men var och en spelar en viktig roll för handlingen. Det är inte heller särskilt blodigt och grymt utan mer suggestivt, spännande och skrämmande. Jonasson har skapat en alldeles egen typ av pusseldeckare som förstås lyfter av den speciella miljön på Island. Precis som på den norska landsbygden är det lätt att gömma sig och stänga dörren om sina familjehemligheter. Tacksamma att lyfta fram i ljuset av en så skicklig kriminalförfattare som Jonasson är.

Titel: Vit död
Författare: Ragnar Jonasson
Förlag: Modernista
Utgiven: 2020
ISBN: 9789178934911
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson