Snöblind - Ragnar Jónasson

Den isländske författaren Ragnar Jónasson har blivit något av en favorit för mig. Det är bara lite rörigt det där med hans utgivning på svenska. Först har de fyra böckerna i serien om polisen Hulda Hermansdottir kommit ut på svenska. De heter Mörkret, Ön, Dimma och Vit död. Dessutom ha den fristående boken Byn översatts till svenska. Men dessa är inte de första som Ragnar Jonásson skrivit. Först nu kommer nämligen hans debut på Island ut på svenska. Den heter Snöblind och är första delen i serien Det mörka Island. Lite bökigt, men det funkar ändå att läsa böckerna i den ordning de kommit ut i Sverige tycker jag.

Snöblind handlar om den unga polisen Ari Thor som blir erbjuden sitt första fasta jobb i en isolerad fiskeby på norra Island. Han lämnar sin flickvän Kristin och flyttar till Siglufjördir. En by i en ödslig trakt där ingen låser dörren om natten. Där hittas en ung kvinna medvetslös och blodig i snön, samtidigt som en äldre författare har fallit ner för en trappa och dött i samband med en teaterrepetition. Ari kastas rakt in i fallet och märker snart att ingenting är vad det ser ut att vara. Alla bär på hemligheter och Ari ställs snart inför frågan vem kan han egentligen lita på? I takt med att snön faller och stänger in den lilla byn tvingas Ari och hans kollegor på den lilla polisstationen att inse att grymhet finns där du minst anar det. Vem är egentligen vän och vem är fiende i en värld där alla lever så tätt inpå varandra och tror att de känner varandra?

Sin vana trogen har Ragnar Jónasson byggt upp ett galleri av karaktärer vars personlighet hela tiden växer. I takt med att handlingen fortskrider avslöjas mer och mer om hemligheterna och den ena kusliga överraskningen efter den andra dyker upp. Jónasson sägs vara den bästa inom genren Nordic noir, något han visar redan i sin debut. The Times frågar sig i en av recensionerna om detta just nu är världens bästa deckarförfattare? Ett enormt epitet som är svårt att greppa. Men att han är en av de bättre råder det ingen tvekan om. Den isländska landsbygdens enslighet och mörker är en tacksam och exotisk miljö att bygga kriminalhistorier i. Jónasson gör det dessutom mycket bra. Miljöerna och karaktärerna smälter i varandra och utgör en enhet som är svårslagen. Att där också lägga på en särdeles kuslig historia gör det hela fulländat. Blir inte mycket bättre än så här.

Titel: Snöblind
Författare: Ragnar Jónasson
Förlag: Modernista
Utgiven: 2021
ISBN: 9789178938162
Betyg: 10/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson