Snöängeln - Anki Edvinsson

Aktuell, skrämmande, lättläst och överraskande. Det var tre ord som kom upp när vi diskuterade Snöängeln av Anki Edvinsson i bokcirkeln i veckan. Boken har fått rätt mycket uppmärksamhet på grund av författaren som tidigare gjort sig känd som programledare i TV 4 men som nu alltså sadlat om och skriver deckare. Boken är hennes andra deckare om den udda polisduon Charlotte von Klint och Per Berg. 

I Snöängel kastas läsaren huvudstupa in i handlingen direkt. En ung pojke hoppar från en bro, en äldre kvinna hittas mördad i sitt hem och en ung tonårsflicka försvinner spårlöst. Till en början ser det ut att vara tre helt separata händelser men så småningom inser Charlotte von Klint och Per Berg att det finns allt mer som tyder på att det finns ett samband. Sambandet verkar vara narkotika och alla tre tycks vara inblandade i narkotikaaffärer på olika sätt. Men vem är det egentligen som ligger bakom alltihop? Vad är det för några som inte verkar ha några skrupler alls utan utnyttjar unga människor? När poliserna närmar sig sanningen inser de att den är mer otrolig och skrämmande än vad de någonsin kunde tänka sig.

Alla fyra i bokcirkeln var mycket förtjusta i boken. Den var en riktig bladvändare och gick fort att läsa. Intrigen balanserade på gränsen mot att vara lite för tunn, men det som överväger åt det positiva hållet och som tilltalade mig var att den belyste olika samhällsproblem ur olika perspektiv. Från kriminalitet och droger till hetsen att allt ska vara perfekt på sociala medier. Det är många olika karaktärer att hålla reda på men Anki Edvinsson har en förmåga att skriva levande om dessa så det ändå är lätt att lära känna dem. Att få en känsla för vilka olika roller de har för att driva berättelsen framåt. Det är helt omöjligt att räkna ut vem som gjort vad och vem som ligger bakom brotten. Där kommer Anki Edvinsson med ett klassiskt överraskningsmoment som går utanför boxen. Snöängel är en spännande samtidsskildring som är både skrämmande och aktuell.

Titel: Snöängeln
Författare: Anki Edvinsson
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2021
ISBN: 9789113101873
Betyg: 6/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson