Vinterland - Kim Faber och Janni Pedersen

Jag är svag för danska deckare och kriminalhistorier. Jussi Adler Olsen, Sören Svejstrup, Ktrine Engberg och nu senast Anne Mette Hancock är bara några i raden av skarpa spänningsberättare. Därför har Kim Faber och Janni Pedersen, båda har en bakgrund som journalister, lite att leva upp till med sin debut Vinterland. Boken fick dock Danska deckarakademins debutantpris 2020 - ett pris med hårt konkurrens så det krävs en del för att vinna det har jag en känsla av. 

I Vinterland sprängs en bomb vid julmarknaden på Nytorv mitt i julrushen. Det är dagen före julafton och mordrotelns utredningschef Signe Kristiansen måste avbryta semestern och komma in och jobba. 19 personer är döda och många är skadade. Danska polisen satsar allt på att försöka ta reda på vem som är skyldig och varför. Signes tidigare chef Martin Juncker har blivit förflyttad ut på landet på grund av ett gravt tjänstefel. Där bor han tillsammans med sin demente far och har fått i uppgift att leda arbetet på den lokala polisavdelningen. Där är det lugnt ända till ett spektakulärt fall hamnar på polisens bord. Utredningen är Köpenhamn står still ända tills Signe får ett tips som pekar mot ett oväntat håll. Snart inser Kristiansen och Juncker att deras fall hänger samman och de blir tvungna att samarbeta för att komma fram till den grymma lösningen och ta fast de skyldiga.

Vinterland är en skrämmande och aktuell thriller som speglar vår samtid på ett skickligt sätt. Integrationen och rädslan för det som är främmande speglas ur olika perspektiv. Det är rappt och spännande - tempot är högt och boken är skriven som en film. Författarna väver skicklig samman den grymma historien med karaktärernas privatliv och att de faktiskt också är sårbara och helt vanliga människor med allt vad det innebär. Jag sitter på helspänn under den spännande upplösningen och det är helt omöjligt att lägga i från sig boken. Om det här är debuten ser jag verkligen fram emot att läsa ännu mer om Signe Kristiansen och Martin Juncker.

Titel: Vinterland
Författare: Kim Faber och Janni Pedersen
Förlag: Modernista
Utgiven: 2020
ISBN: 9789178933457
Betyg: 8/10  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson