Dragoner - Gertrud Hellbrand

Påskekrim är ju ett uttryck som myntades i Norge från början och syftar till deckare som ges ut i samband med påsk. Nu används uttrycket också i Sverige och har vid det här laget blivit välkänt. Att läsa krim under påskhelgen när det är ett par extra dagar ledigt och lite tid över passar väl perfekt. Varför inte spänning i hästmiljö? Gertrud Hellbrand är mest känd för sina romaner som hyllats för att ha ett mycket vackert språk. Dragoner är den första boken jag läst av henne och är den första delen i en spänningsserie i det som kallas Östgötasviten. 

Mira Westman reser tillbaka till sin barndomsby Hedsbro i Östergötland där hennes morfar har hittats död. Hon har nämligen svårt att tro att hennes morfar söp sig full i sin ensamhet och ramlade så illa att han avled. Väl hemma märker hon att det finns många hemligheter under ytan. När hennes yngre syssling Ville försvinner spårlöst inser hon att hennes morfars död inte är en olycka. Har ägarna till hästgården in till, Patrik och Jerry Hartley Lindskog, något att göra med Villes försvinnande? Miras ungdomsförälskelse Adam Frisk dyker upp igen och vill ha kontakt. Men kan hon lita på honom och hans lillebror? Samtidigt som naturen visar sig från sin bästa sida på försommaren lurar hemskheter under ytan i det lilla samhället. Miras uppdykande har rört upp känslor - något som det finns de som vill göra allt för att dölja.

Dragoner är en annorlunda spänningsroman så tillvida att det inte är några poliser som ska utreda brotten utan historien berättas genom de inblandade karaktärerna. Alltså helt vanliga människor och deras komplicerade relationer på en liten ort. Som så många deckare nu så är det just familjehemligheter på små orter det handlar om. Ofta är det en återvändare som kommer tillbaka vilket bidrar till att rycka upp hemligheter till ytan. Hemligheter som varit slumrande en längre tid. Gertrud Hellbrand är duktig på att skapa levande karaktärer och berättar den skickligt ur olika perspektiv. Det är länge lågmält och avvaktande innan hon drar upp farten mot upplösningen som är både spännande och oväntad. Skildringen av verksamheten på en hästgård är också initierad och jag misstänker att Hellbrand själv är hästmänniska. Det är inte jag, men jag har ändå behållning av det här.

Titel: Dragoner
Författare: Gertrud Hellbrand
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgiven: 2021
ISBN: 9789150963458
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson