Familjen Morelli - en gastronomisk feelgoodroman - Per Schlingmann & Karl Ljung

Den beskrivs som en gastronomisk feelgood - en genre jag har en högst begränsad relation till. Faktum är att det här är Familjen Morelli - en gastronomisk feelgoodroman är första jag läser. Å andra sidan är jag road av mat och vin, och tycker mycket om italiensk mat. Det är en bra ingång om man ska uppskatta boken tänker jag.

Stella Morelli jobbar som hovmästare på en av Stockholms mest populära krogar och är en känd profil i nöjesvärlden. Hon är född och uppvuxen i Toscana men kärleken har tagit henne till Sverige och Stockholm. Hennes dotter bor med hennes ex-man som jobbar för läkare utan gränser i Afrika och inom Stella växer en längtan om att hänge sig åt mat och vin. Precis så som hon gjorde på familjens restaurang hemma på vingården i Toscana. Trots den komplicerade relationen till sin mor bestämmer hon sig för att besöka hemmet i Toscana och resan innebär ett antal omvälvande saker i livet - både kärlek och död. 

Tillbaka i Stockholm igen går vardagen sin gilla gång, men helt plötsligt kommer den chans Stella har väntat på - att öppna en egen restaurang. Enda kravet från den som ska investera pengar är att hennes bror som är stjärnkock i New York ska vara med på ett hörn. Men det blir inte så lätt som hon trott att skapa en riktigt bra restaurang i Stockholm. Krocken ligger i att samtidigt som likes och stjärnglans för att locka innefolket är viktigt ska också maten som hantverk, tradition och ursprung värnas. Kommer Stella att lyckas?

Boken är en trivsam liten parentes med maten i centrum. Handlingen är ytlig och enkel samt förutsägbar. Den går fort att läsa och det är sällan jag blir så hungrig av att läsa en bok. Men det är just kärleken till maten som är behållningen. Författare är stjärnkocken Karl Ljung och förre politikern Per Schlingmann - en udda duo utifrån sett men som ändå kompletterar varandra bra i skapandet av just den här boken.

Meningen var att vi skulle läsa boken i samband med en Bok och vin-provning signerad min gode vän Jenny Magnusson som driver bloggen bokmalen.nu och författaren Christoffer Holst. Tanken var så klart att vi skulle ses i verkliga livet och prova vin från Italien och diskutera italienska böcker. Nu blev bokträffen ändå av digitalt och det var grymt trevligt att få en guidning genom Italien både utifrån ett bok- men också vinperspektiv. Tack Jenny och Christoffer för en grymt trevlig kväll!

Titel: Familjen Morelli
Författare: Per Schlingmann och Carl Ljung
Förlag: Strawberry förlag (numera Bazar förlag)
Utgiven: 2020
ISBN: 9789189057418
Betyg: 4/10







  


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson