Hundparken - Sofi Oksanen

Den senaste boken vi diskuterade i bokcirkeln var Hundparken av Sofi Oksanen. En bok som var tung att ta sig igenom på olika sätt. Både på grund av det tunga ämnet surrogatmödraskap och allt var det innebär med kvinnors kroppar och att upplåta sin kropp för att föda ett barn åt någon annan för pengar, men också för att det var många karaktärer att hålla reda på och en rörig handling med dåtid och nutid.

Handlingen i Hundparken är förlagd till Ukraina och Helsingborg. Huvudpersonen Olenka lämnade en karriär som modell i Paris för att återvända till sin fattiga hemby i Ukraina för att jobba med att scouta vackra kvinnor till surrogatmödrar. Hon har själv fött en son åt ett rikt par och nu flytt till Helsingfors och tagit jobb som städerska för att kunna gå till hundparken regelbundet. Där kan hon sitta på en parkbänk och anonymt titta på sonens familj, bara hon vet om att hon är hans biologiska mamma. Olenka ser sonen som är så oerhört lik hennes egen far och minns tillbaka till hur det skulle kunna varit. Om hon tillsammans med den man hon älskade hemma i Ukarina kunnat skapa en riktig familj. I stället har hon vigt sitt liv åt att hjälpa andra familjer att få det så hett efterlängtade barnet mot betalning.

En dag kommer också Darja till hundparken, en kvinna vars historia hänger i hop med Olenkas. Läsaren får följa de båda kvinnornas liv i nutid och dåtid. Det är en berättelse om svek, hämnd och krossade drömmar. Och om när kvinnokroppen är ett instrument som utnyttjas hämningslöst av giriga män som bara vill tjäna pengar på den på olika sätt. Surrogatmödraskap är ett av dess sätt.

Det är en skrämmande och verklighetstrogen historia som Sofi Oksanen målar upp. En thriller om hur det kan bli när kvinnorna tappar kontrollen över sina egna kroppar och barn blir en handelsvara mellan öst och väst. I detta fallet illustrerat av det korrupta Ukraina å ena sidan och det mer västerländskt vanliga Helsingfors. Det blir många karaktärer att hålla reda på och tvära kast mellan dåtid och nutid. En bok som behandlar ett oerhört viktigt ämne och med ett fantastiskt språk så klart men Sofi Oksanen får jobba hårt för att hålla mig koncentrerad boken igenom, och hon lyckas inte helt.

Titel: Hundparken
Författare: Sofi Oksanen
Förlag: Albert Bonniers förlag 
Utgiven: 2021
ISBN: 9789100181680
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson