Mannen som försvann - Tony Fischier

Bokhandelsbiträdet Hans Arnesson räddar en fyraårig flicka från att drunkna mitt inne i centrala Göteborg. Bara timmar senare hittas han knivhuggen till döds i sitt hem. Kriminalkommissarien Niklas Ragnvid vid Göteborgspolisen får det hektiskt om öronen samtidigt som han hittar tecken på internet som visar att hans försvunna syster Viveca kanske lever. Dessutom tyder mycket på att seriemördaren Kilroy är tillbaka. Journalisten Tony Fishier har skapat en fullproppad kriminalhistoria, i sin debut Mannen som försvann, som han får jobba hårt för att hålla i hop.

Historien inleds med att fyraåriga Ballerina ramlar i från en bro i centrala Göteborg och är nära att drunkna. Bokhandelsbiträdet Hans Arnesson kastar sig i och lyckas rädda henne. Men bara timmar senare hittas han knivhuggen i sitt hem. När en ung kvinna hittas död, tömd på blod och tatuerad med signaturen Kilroy är det dessutom mycket som tyder på att seriemördaren med samma namn är tillbaka i Göteborg efter flera års uppehåll. Dessutom dyker det upp en facebookgrupp på nätet som kan vara ett tecken på att Ragnvids försvunna syster Viveca lever. Ja, ni hör själva att det är många till synes vitt skilda skeenden som ska fogas i hop till en läsvärd historia.

I centrum av historien står kriminalkommissarie Niklas Ragnvid. Tillsammans med sina kollegor jagar han Arnessons mördare och seriemördaren Kilroy. Samtidigt är han väldigt nyfiken på vad som egentligen har hänt med hans syster Viveca som varit försvunnen i många år. När en bild av henne dyker upp på facebook tar han dessutom hjälp av en privatdetektiv för att försöka reda ut saken. Så småningom tvingas Ragnvid och kollegorna inse att sakerna som till en början inte tycks hänga i hop ändå gör det. Det blir en kamp mot klockan, som leder poliserna från Göteborg till Umeå och tillbaka igen, för att försöka ta fast mördaren innan fler mord hinner ske.

Tony Fishier är född och uppvuxen i Norrland men bor i Göteborg. Han har jobbat med tungt kriminella på anstalt. Sedan många år är han journalist, bland annat på Bohusläningen och Göteborgsposten. Att han kan skriva råder ingen tvekan om. Mannen som försvann är en salig blandning av många olika historier och skeendet. Försvunna personer, stulna identiteter, seriemördare, sociala medier, privatdetektiver och trassliga familjeförhållanden. Boken är spännande med högt tempo, men det blir lite väl många karaktärer för att jag ska få nån relation till någon av dom.  Handlingen blir dessutom lite för osannolik stundtals och Fishier gapar över för många parallella skeenden för att det ska bli trovärdigt. Det är en lovande debut som hade vunnit på att tajtas till lite. Han jämförs med en annan göteborgsförfattare som också skrivit några ord på omslaget, Åke Edwardson. Jag är mycket förtjust i Edwardson och hans historier om kommissarie Erik Winter och kan konstatera att Tony Fishier har en bit upp till honom.

Jag har recenserat boken HÄR!

Titel: Mannen som försvann
Författare: Tony Fischier
Förlag: Lind & co
Utgiven: 2021
ISBN9789179034269
Betyg: 5/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson