Rovhjärta - Ulrika Rolfsdotter

Det kommer många deckare och spänningsromaner på temat hemvändare och mörka familjehemligheter just nu. Böcker som inte är traditionella deckare med en polis i huvudrollen utan det är i stället andra starka personer i diverse yrkesroller som driver handlingen och historien framåt. Ulrika Rolfsdotters debut Rovhjärta, som sägs vara första delen i en serie, är också på det temat och en riktigt lovande debut detta också.

Socionomen Annie Ljung tvingas återvända hem till sin hemby Lockne i Ångermanland. Hennes dementa mamma har hittats utomhus svårt nerkyld. Återvändandet är förknippat med svår ångest för Annie då hon tvingas därifrån för längesedan och svurit p[ att aldrig återvända. Hon tänker inte stanna länge, men tvingas tänka om när hennes 17-åriga släkting Saga försvinner spårlöst.

Hon deltar i sökandet och möter då många människor hon känner sedan tidigare och flera har hon riktigt komplicerade relationer till. Hon tvingas möta sina innersta demoner samtidigt som hon deltar i jakten på att hitta Saga innan det är för sent. Gamla familjehemligheter kommer upp till ytan och Annie slits mellan viljan att hitta Saga och det faktum att hon måste möta gamla spöken från det förflutna. Något hon hittills gjort allt för att fly från och försöka glömma. Samtidigt kan hon inte lämna Sagas familj i sticket utan stannar kvar och hjälper till, något som till slut blir livsfarligt för henne själv.

Ulrika Rolfsdotter har skrivit en driven, suggestiv och spännande historia som det är svårt att lägga i från sig. Det är också en historia om kvinnors utsatthet på en liten ort, både som offer och förövare. Personporträtten är levande och det är svårt att vara oberörd när historien växer fram. Där finns allt från olycklig kärlek till missbruksproblematik förknippat med skuld och skam. Rolfsdotter har inspirerats av folktro och 1600-talets häxprocesser som ger ytterligare en dimension till historien. Det är också intressant att få en inblick i en socionoms arbete och hur det är att hjälpa de svaga i samhället. Rolfsdotter är själv utbildad socionom och KBT-terapeut vilket märks då hon beskriver vardagen på ett socialkontor mycket initierat. Även om boken är på samma tema som många andra just nu tycker jag Rolfsdotter hittat sin egen stil och går utanför ramarna. Faran ligger i att det blir för många parallella historier att knyta samman, men jag tycker hon löser det strålande.

Titel: Rovhjärta
Författare: Ulrika Rolfsdotter
Förlag: Bazar förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789180060363
Betyg: 7/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson