Var inte rädd för mörkret - Kristina Agnér

Kristina Agnérs debutdeckare Var inte rädd för mörkret är, precis som så mycket annan spänning nu, någon form av hemvändarhistoria. Men det är också en deckarhistoria med mörka familjehemligheter i en lantlig miljö där alla har koll på alla. Lite av en klassisk pusseldeckare med en begränsad skara karaktärer som kan vara skyldiga, men ändå modernt och aktuellt.

Socionomen Alva lämnar sin otrogne pojkvän i Stockholm för att åka till den fiktiva orten Tosseboda i Småland. Där har hennes mamma oväntat hittats död i sitt växthus och Alva ska nu förbereda hennes torp för försäljning. Men väl på plats visar det sig att mamman inte alls dött en naturlig död utan någon tycks ha bragt henne om livet. Alva börjar själv göra efterforskningar kring vad som egentligen kan ha hänt. Fram träder en mörk historia som kan ha haft kopplingar till den kvinna som försvunnit i trakterna många år tidigare. En begränsad skara karaktärer, som också föredömligt presenteras inledningsvis, dyker alltså upp i historien och det är uppenbart bland dessa som mördaren finns.

Alva tvingas hela tiden handskas med sin rädsla för mörkret. För ute i skogarna kring torpet finns det någon sin inte alls tycker om att hon finns där och helst ser att hon slutar med sina efterforskningar kring vad som egentligen hänt hennes mamma. Som tur är dyker den charmige men ordentlige polisen Jonatan upp och tycks vara på Alvas sida. Även i grannen Susanna får hon en bundsförvant. Men där finns ytterligare karaktärer i den lilla byn som inte alls känns lika trevliga. Trots att det verkar charmigt och behagligt utåt sett lurar det hemskheter under ytan. Vem kan Alva egentligen lita på? Hennes mamma tycks ha varit något på spåret och fått sätta livet till. I takt med att Alva närmar sig sanningen i sitt sökande blir det livfarligt även för henne. 

Kristina Agnér har skapat en riktigt ruskig, krypande och spännande historia utan att det är varken rått eller blodigt. Inga psykopater utan snarare vanliga människor som har blivit offer för omständigheterna. Jag tycker mycket om det här - trovärdig historia i en charmig miljö.

Titel: Var inte rädd för mörkret
Författare: Kristina Agnér
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789100186333
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson