Dagen är kommen - Ninni Schulman

Jag har följt Magdalena Hansson, Petra Wilander, Christer Berglund och alla andra i Hagforsserien sedan starten. Då måste man ju så klart också vara med och sätta punkt - och det är en storslagen punkt hon sätter Ninni Schulman när hon knyter i hop säcken med Dagen är kommen.

Det är strax före jul när pensionärsparet Harry och Inga Tynning hittas brutalt mördade i sitt hem utanför Hagfors. Paret tycks ha levt ett stillsamt liv utan fiender. Mycket tyder i stället på att det är ett rån eftersom det saknas smycken och andra värdesaker samtidigt som det också härjar en rånarliga i trakten som ger sig på pensionärer.

Men ju mer polisen undersöker saken ju fler konstiga och obehagliga omständigheter dyker upp. Journalisten Magdalena Hansson är tillbaka på jobbet som lokalredaktör efter att ha varit utbränd. Hon börjar allt mer känna igen sig själv när hon går i gång på morden - men som alltid går hon lite för långt i sin iver att vara först med nyheter. Något som blir livsfarligt när saker ställs på sin spets.

Ninni Schulman är sin vana trogen duktig på att skapa levande karaktärer. Personerna i Hagforsserien känns som gamla bekanta vid det här laget och de 500 sidorna går fort att läsa. Dagen är kommen är en traditionell pusseldeckare där det till en början finns många potentiella gärningsmän men i takt med att berättelsen fortskrider ju färre blir det. Familjehemligheter kommer upp till ytan och det är många trådar som ska knytas i hop - även trådar som har anknytning till de sex tidigare delarna.

Ninni Schulman sätter som sagt en storslagen punkt för sin Hagforsserie som jag tyckt mycket om. Det är egentligen inte särskilt märkvärdigt eller avancerat. Det är vanliga människor med vanliga liv hon skildrar och extra intressant blir det så klart när jag själv är journalist och känner igen mycket av Magdalena Hanssons vardag. Det är också just precis i enkelheten storheten ligger. Att kunna skapa sådana historier kring vanliga människor är en konst. Ninni Schulman behärskar den till fullo.

Titel: Dagen är kommen
Författare: Ninni Schulman
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
ISBN: 9789137150802
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson