Dina färger var blå - Marcus Jarl

Den beskrivs som en relationsroman och det är baksidestexten som får mig nyfiken och gör att jag läser Dina färger var blå av Marcus Jarl. Även det vackra omslaget bidrar. Jag lyssnade på boken och trots svår höftartros tog jag en extra sväng före och efter jobbet för att den var så gripande och svårt att släppa.

Lina jobbar som sjuksköterska på en neonatalavdelning. Hon lever ett lyckligt liv med Samuel men det är bara en sak som stör tillvaron. Lina vill inget hellre än att ha ett eget barn men Samuel har tidigt gjort klart att han inte vill ha några barn. I stället ägnar han tiden åt att tjuvkika i den lådan som står längst in i deras gemensamma garderob. Den innehåller minnen från Linas tid med hennes första stora kärlek Ted. Han som bara en dag försvann och lämnade henne med massa frågor.

Lina har heller inte kunnat släppa Ted helt under alla år och en dag står han på gatan utanför hennes hus. Han säger att han är dödssjuk och har tre månader kvar att leva och att han vill tillbringa den tiden med Lina. En önskan som ställer Linas och Samuels äktenskap på hårda prov. Lina måste få veta vad som hände den dagen Ted försvann för att själv kunna gå vidare med sitt liv. Något Samuel också något motvilligt inser och sommaren blir en prövning för alla tre. 

Dina färger var blå är en relationsroman som inte liknar något annat jag läst. Den beskriver ytterligheter när det kommer till känslor på ett sådant sätt att det tar andan ur mig och jag bara måste läsa vidare. Även om jag hela tiden har en liten aning om vad som ska hända är det ändå oförutsägbart så till vida att människor inte alltid reagerar rationellt när saker ställs på sin spets. De människor som utåt sett verkar så himla perfekta, glada och fina kan ha en insida som inte alls är lika trevlig och reagera på ett helt irrationellt sätt utifrån de situationer de hamnar i. Känslor är inte alltid logiska, framför allt inte i Linas relation till Ted. 

Precis som Lina arbetar författaren Marcus Jarl som specialistsjuksköterska på en neonatalavdelning. Det märks, då de delarna i boken skildras väldigt initierat. Jarl är dessutom duktig på att beskriva olika typer av känslor, allt från vad sorg, ilska, passion, vänskap, kärlek och dödsångest kan göra med oss. Han ryggar inte för något och även om det är jobbigt i bland måste jag läsa vidare - språket är fantastiskt. Att läsa Dina färger var blå är som en enda stor terapisession även för mig som läsare. Nu är det några dagar sedan jag var klar, men jag har varit tvungen att bearbeta boken innan jag kunde skriva några rader om den. Det är inte ofta böcker stannar kvar hos mig på det här sättet. Även om karaktärerna är fiktiva så dras jag in i deras liv på ett helt surrealistiskt sätt, och det lär dröja innan den försvinner ur mina tankar.

Titel: Dina färger var blå
Författare: Marcus Jarl
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2021
ISBN: 9789113110530
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson