Ingen kommer att tro dig - Anna Kölen

#metoo gjorde något med vårt samhälle i grunden. Samtidigt som många kvinnor vågade ta steget ut och berätta om vad de råkat ut för var det många män som anklagades. I bland många år efter själva övergreppet skett. För många kvinnor blev det tillåtet att berätta om det trauma som ett sånt här övergrepp är och på så sätt kunna gå vidare i livet. Anna Köléns bok Ingen kommer att tro dig är skrämmande aktuell och också ett inlägg i #metoo-debatten.

Daphne jobbar på restaurang, pluggar litteraturvetenskap och har inga planer på att bli kär. Då träffar hon poeten Leo och de gifter sig snabbt. Daphne, som kommer från en småstad och lever med en känsla av att inte passa in i den storstadsmiljö hon lever i.  När hon tror att allt i livet är på väg att falla på plats kastas allt omkull igen. När #metoo kommer inser hon att hon måste berätta om sitt eget trauma för att kunna gå vidare i livet och fungera i nya relationer. Det som hände henne hemma i Arvika många år tidigare och som fortfarande påverkar henne. 

Boken inleds med att Daphne är på väg in i rättegångssalen där hon möter den man som hon anklagat för att ha begått ett brott mot henne. Sakta men säkert vävs sedan bitar från dåtid samman med nutid och det som leder fram till rättegången.

Anna Kölén har skrivit en historia som fortfarande är aktuell och, som hon själv sa i en intervju, är sprungen ur ren ilska i samband med #metoo. Greppet att varva dåtid med nutid fungerar fint och ger historien ett extra spänningsmoment eftersom man som läsare inte har en aning om vart historien ska ta vägen. En riktigt bra och lättläst historia - men ack så viktig.

Titel: Ingen kommer att tro dig
Författare: Anna Kölén
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2021
ISBN: 9789189051195



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson