Aldrig glömma - Britt Peruzzi

På senaste Bok och vin-provningen tillsammans med min bokkompis Jenny Magnusson som driver bloggen Bokmalen.nu och författaren Christoffer Holst begav vi oss till Frankrike. Vi provade ett antal franska, vita viner, fick väldigt välfyllda bokpaket och diskuterade en bok lite extra - Aldrig glömma. Det är första boken i journalisten och författaren Britt Peruzzis serie om kommissarie Alda Luppi och utspelar sig i trakterna kring Nice på franska Rivieran.

En kvinna hittas mördad i en bergsby ovanför Nice. Utredningen hamnar på kriminalkommissarie Alda Luppi som precis återvänt till sin tjänst efter en tids sjukdom. Hon har nämligen drabbats av en sällsynt nervsjukdom som är jobbig för henne. Obduktionen av kroppen tyder dessutom på att Alda och hennes kollegor står inför ett tillvägagångssätt de aldrig stött på tidigare.

Under en intensiv vecka jagar Luppi mördaren. Utredningen påverkas så klart av hennes sjukdom, men också av hettan. I takt med att de närmar sig sanningen om vem som tagit livet av den gamla damen kommer gamla familjehemligheter upp till ytan. Hemligheter som det varit väldigt viktigt för någon att dölja, men till slut hinner minnena i kapp hur mycket man än försöker fly.

Britt Peruzzi berättade själv att skrivandet varit ett sätt att  bearbeta sorgen efter sin far. Det blev någon form av terapi att arbeta med karaktärerna och miljöerna. Hon har själv italiensk påbrå och har tillbringat mycket tid i trakterna kring Nice vilket också märks. Det märks också att Peruzzi lagt ner hela sin själv i historierna som är trovärdiga och gripande. Någon sa på bokcirkeln att mordet blir en bisak och att det i stället är miljöerna och karaktärerna som griper tag. Jag är beredd att hålla med. 

Alda Luppi är en annorlunda men färgstark polis som slits mellan privatlivet och yrkeslivet, precis som vilken förälder som helst. Det kanske är just den där igenkänningen som gör att man tycker om henne. Min känsla är också att hon har en hel del av Peruzzi själv i sig. Boken innehåller också en hel del mat och dryck vilket också är något Peruzzi själv har ett mycket gott förhållande till, enligt henne själv. Det passade också väldigt bra att diskutera boken på en Bok och vinprovning så klart.

Jag tycker det här är småtrevligt och mycket välskrivet. Jag tänker absolut också läsa övriga två böcker om Alda Luppi, Stilla vatten och Frusen timme. Den sistnämnda är inte utgiven ännu utan kommer i slutet av augusti.

Titel: Aldrig glömma
Författare: Britt Peruzzi
Förlag: Bazar förlag
Utgiven: 2019
ISBN: 9789188919229
Betyg: 6/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson