Den sista spiken - Stefan Ahnhem

Jag har läst Stefan Ahnhems böcker om polisen Fabian Risk ända sedan debuten Offer utan ansikte och jag har tyckt om alla. Även om det så klart varit blandad kvalité och spänning i serien så har det alltid varit ett sant nöje att läsa. De tre första böckerna i serien, Offer utan ansikte, Den nionde graven och Arton grader minus, tycker jag varit starkast. I de tre sista böckerna har han gått in i något slags flow som man förstått bara gått åt ett ända håll. Mot den dramatiska upplösningen. Det sägs ju nämligen att Den sista spiken också är det sista boken i serien om Fabian Risk. Vi läste den till senaste träffen i Bokcirkeln och det blev som vanligt riktigt bra diskussioner efteråt. Vi var också överens om att vi gärna ser mer av Stefan Ahnhem i framtiden och det gissar jag att vi kommer att få göra. Kanske en ny serie skapad på hans lite unika sätt i formatet tjocka tegelstenar.

I Den sista spiken ligger fokus på den vidrige polischefen i Köpenhamn Kim Sleizner som har våldtagit, misshandlat, utpressad och gjort de mest tänkbara vidrigheter för att nå sina syften. Samtidigt har hans största fiende polisen Dunja Hougaard gått under jorden för att samla bevis för att en gång för alla sätta dit polischefen. När den högsta chefen för den danska underrättelsetjänsten hittas död i en bil på havets botten tillsammans med en okänd kvinna börjar det röra på sig. Dunja ser nu sin chans att förgöra polischefen - något som blir en kamp på liv och död. Samtidigt får Fabian Risk ett besked som helt kastar om livet - något som gör att också han dras in i händelseförloppet. Vem kommer egentligen att vinna?

Som vanligt är det helt gränslöst när det gäller Stefan Ahnhem sätt att skriva spänning. Han kastar in den ena vidrigheten efter den andra i handlingen och i bland blir det nästan på gränsen till otroligt. Men han kan konsten att balansera på rätt sida gränsen och gör att det hela tiden är drivet och enormt spännande så man bara vill läsa vidare. I Den sista spiken knyts en hel del trådar samman från tidigare böcker. För att ha behållning av den är det nästan ett måste att ha läst alla böcker i serien, så jag föreslår att börja med den första och sedan ta alla i kronologisk ordning. Då är sommaren räddad på spänningsfronten.

Titel: Den sista spiken
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
ISBN: 9789137152431
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson