Litapåmig - Anders Roslund

Det är alltid lika jobbigt att läsa Anders Roslunds böcker. Tidigare skrev han tillsammans med Börge Hellström och deras böcker var lika jobbiga att läsa. Nu har Roslund fortsatt på egen hand i samma stil. Det är jobbigt men så bra, angeläget och aktuellt att det är omöjligt att låtas bli. Senaste boken i serien om Evert Grens och Piet Hoffman heter Litapåmig och anknyter till Box 21 som kom ut redan 2005 men som aktualiserades igen när den kom som TV-serie på Viaplay nyligen.

Evert Grens har äntligen fått lite ordning på sitt liv efter att ha haft det riktigt tufft ända sedan hans hustru Annie skadades och så småningom avled. Han har inte vågat närma sig en kvinna sedan dess och inte haft någon riktig vän. Nu har han dels en vän han kan prata med och också en kvinna som han släpper inpå livet. Allt skulle kunna vara perfekt om inte gamla tider tränger sig på. Helt plötsligt finner han sig återigen vara indragen i  en härva med trafficking, människosmuggling, droger och illegal organhandel. Och alltihop med fara för sitt eget liv.

Återigen skriver Anders Roslund så historien kryper innanför skinnet på läsaren. Själv har jag lärt mig gilla den lite tvära och knepiga kommissarien som egentligen har ett väldigt stort hjärta. Jag unnar honom egentligen allt gott, men så blir det tvärtom och det är så jobbigt att läsa. Litapåmig är precis som alla andra böcker av Roslund (Hellström) ett dokument av samtiden och en skildring av samhällets absoluta skuggsida. Här är det nästan ett måste att ha läst Box 21 eller sett TV-serien för att ha behållning av boken. Lita på mig är en direkt fortsättning och många av karaktärerna återvänder.

Titel: Litapåmig
Författare: Anders Roslund
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789100180171
Betyg: 9/10


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson