Funnen död - Gretelise Holm

Danska Gretelise Holm är en rutinerad författare vid det här laget och är i Sverige mest känd för sin kriminalserie med journalisten Karin Sommer som huvudperson. Det var många år sedan jag läste de böckerna och när jag nu fick chansen att läsa hennes senaste bok Funnen död tvekade jag inte. Boken utsågs 2020 till Årets bästa danska kriminalroman av den danska deckarakademien och nominerades också till Glasnyckeln. Eftersom det finns många riktigt vassa deckarförfattare i Danmark är konkurrensen stenhård - något som borde vara ett gott tecken.

I Funnen död hittas antropologen Ellinor Green död i sin villa utanför Köpenhamn. Utåt sett verkar hon och maken levt ett stillsamt liv utan konflikter men i takt med att poliserna börjar utreda dödsfallet kommer flera konflikter och slitningar mellan Ellinor och hennes närmaste upp till ytan. Frågan är vem som tyckte så illa om henne att de önskade livet ur henne? Hennes man som visar sig ha ett förhållande med en ung konstnär? Hennes dotter som brutit med Ellinor för att hon lagt sig i och kritiserat hennes leverne och hur hon uppfostrar sina barn? Hennes som som är nyskild, deppig och ägnar sin tillvaro åt att skriva hatiska inlägg på sociala medier under ett antal falska identiteter? Eller är det rent av någon på Ellinors jobb?

Gretelise Holm har skrivit en aktuell samtidsskildring om olika människor och hur de väljer att leva sina liv. Framför allt ställs frågorna om dessa livsval på sin spets när det blir tydligt hur olika de kan uppfattas av andra människor. Alla vi människor är förstås olika och gör olika val i livet men det kan bli problem när nära och kära inte håller med om att valen är de rätta. Detta blir extremt tydligt i Holms historia. Det handlar om allt från hur man ska äta för att må bra till vad man tycker om invandring. Hon skriver på ett skarpsynt och intelligent sätt i hop sin historia och väjer inte för de svåra frågorna. Successivt faller bitarna på plats och Holm knyter snyggt i hop historien, och upplösningen är riktigt överraskande. En stark och annorlunda deckare av en rutinerad författare.

Titel: Funnen död
Författare: Gretelise Holm
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgiven: 2021
ISBN: 9789150964899
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson