Mörkret vet - Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason har varit en favorit bland de inländska deckarförfattarna ända sedan de första böckerna i serien om kommissarie Erlendur Sveinsson kom ut. Glasbruket och Kvinna i grönt, som kom redan i början på 2000-talet, var de första isländska deckarna jag läste och de har därför satt djupa spår i mig och jag har gärna sökt mig till Island även genom Yrsa Sigurdardottir och Ragnar Jonáson. Som så många andra etablerade deckarförfattare har Indridason nu börjat skriva om cold cases - och han gör det på sitt eget speciella sätt. Serien heter Konrad och första boken, Mörkret vet, kom i höstas - nästa har precis kommit och den kommer jag att recensera inom kort. Men eftersom jag är en sån som måste läsa serier i rätt ordning kommer en recension om den första här.

Mörkret vet hittas en man infrusen i isen i en glaciär. Det visar sig vara affärsmannen Sigurvin som varit försvunnen i 30 år. Den pensionerade kriminalinspektören Konrad kopplas in på fallet som han ledde den gången, för 30 år sedan. Då lyckades polisen inte reda ut vad som hänt Sigurvin. Hans kompanjon Hjaltalin var misstänkt men släpptes i brist på bevisning. Nu är Hjaltalin döende och hävdar forftfarande att han är oskyldig men vill att Konrad ska hitta den skyldige. När en kvinna söker upp Konrad och har nya uppgifter öppnar utredningen på nytt. Trots att Konrad försöker hålla sig från utredningen dras han in i den hela tiden. Tillsammans med sin efterträdare Marta söker han efter sanningen en gång för alla. Något som visar sig bli farligt för många.

Arnaldur Indridason tar sig an att skriva om cold case på sitt eget säregna, lite lågmälda sätt. Det är inte särskilt blodigt och våldsamt utan mer psykologiskt och eftertänksamt. Karaktärerna är mycket målande beskrivna och gör det lätt att komma dem inpå livet. Poliserna utgår från ett gammalt fall som blivit aktuellt igen av en anledning. Det är så historien inleds. Successivt stegras handlingen, mer och mer fakta blir känt och det hela blommar ut till en spännande story där man bara vill veta mer. Allt leder fram emot den oväntade upplösningen. Hela tiden har Konrad själv personliga intressen i det fall han utreder trots att han gått i pension. Det ger historien ytterligare ett perspektiv. Totalt sett är det spännande, känsligt men också väldigt sorgligt.

Titel: Mörkret vet
Författare: Arnaldur Indridason
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113094779
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson