Där den sista lampan lyser - Mari Jungstedt

Det har blivit tradition vid det här laget att Mari Jungstedt släpper en sommardeckare. Förutom serien om Anders Knutas har hon också släppt böcker i en Gran Canaria-serie tillsammans med Ruben Eliassen och senast en Malagasvit där det än så länge kommit en bok - Innan molnen kommer. Ja, Mari Jungstedt har ju blivit en av Sveriges mest populära deckarförfattare vid det här laget.

Där den sista lampan lyser är den 16:e!!! boken i serien om kommissarien Anders Knutas och hans sambo polisen Karin Jacobsson. Två unga Stockholmspojkar som firar höstlov på Gotland försvinner spårlöst. Polisen drar i gång ett omfattande sök efter pojkarna. Samtidigt hittas en antikvarie på Fornsalen i Visby död. Det visar sig att hon är mördad och polisen får anledning att leta samband mellan de båda händelserna. Anders Knutas och Karin Jacobsson går tillsammans med sina kollegor en kamp mot klockan för att försöka lösa fallen. Samtidigt har de också ett utmanande privatliv att hantera.

Serien om Anders Knutas har gått upp och ner tycker jag. Det är ändå 16 böcker och i bland har jag tyckt att hon kört fast lite. Men Mari Jungstedt hittar lösningar gång på gång och lyckas driva serien framåt. Karaktärerna blir som gamla bekanta och jag gissar att igenkänningen är stor för många när det gäller deras liv och leverne. I Där den sista lampan lyser har hon hittat ett driv och en spänning som gör att det blir riktigt kusligt. Två unga pojkar försvinner helt spårlöst vilket bara det är en kuslig historia i sig som gör att det kryper innanför skinnet på mig. Lättläst och spännande - perfekt för en kväll i soffan med en kopp te nu när hösten börjar göra sig lite påmind.

Titel: Där den sista lampan lyser
Författare: Mari Jungstedt
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789100173500
Betyg: 5/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson