Det trettonde fallet - Åke Edwardson

Åke Edwardsons böcker om polisen Erik Winter i Göteborg har litegrann format mitt deckarläsande. När första boken Dans med en ängel kom 1997 var det något jag tyckte mycket om och som fångade mig från första stund. Hans sätt att skriva - det där lågmälda som ökar i tempo när något avgörande sker - med små humoristiska inslag är unikt och eftersom miljöerna också är välkända ger det ytterligare en nivå åt upplevelsen. Jag har således läst alla tolv böcker om Åke Edwardson och var därför väldigt spänd på den 13:e som också heter Det trettonde fallet, som just kommit ut. Det var ju ett tag sedan den tolfte kom ut, närmare bestämt åtta år sedan (2013).

Åke Edwardson har som så många andra etablerade deckarförfattare gett sig in i att skriva det som kallas cold case. Ett gammalt fall som förblivit olöst kommer upp till ytan igen av att något händer och polisen måste öppna utredningen på nytt. Precis så är det i Det trettonde fallet. Erik Winter har rest från familjen i Marbella hem till Göteborg. På väg från flygplatsen hamnar han i bilen bakom ett par som varit med på samma plan och som Winter lagt märke till. Helt plötsligt gör bilen framför en gir och kör rakt in i en bergvägg. Mannen i bilen dör och kvinnan hamnar i koma på sjukhus. Det visar sig att hennes namn är Sara Brendner. 30 år tidigare blev hon vittne till mordet på sin far, ett mord som aldrig klarades upp. Tillsammans med sina kollegor tar Erik Winter upp utredningen igen och närmar sig sakta men säkert sanningen om det som egentligen hände 30 år tidigare.

Som sagt, Åke Edwardson har ett väldigt speciellt och eget sätt att skriva sina kriminalhistorier på. Det är olika tempo i handlingen som långsamt tar sig framåt. Men så händer något avgörande och tempot skruvas upp - så där går det upp och ner. Polisarbetet varvas med utdrag ur Winters privatliv där han och hustrun Angela är på väg att lämna spanska solkusten för att flytta hem till Göteborg igen, men det är inte så enkelt alla gånger. Edwardson beskriver våndorna väldigt känsligt och trovärdigt. Att återse Winter, Ringmar, Halders och Djanali är litegrann som att återse gamla bekanta. Jag vet att jag skrivit så tidigare om andra böcker, men eftersom greppet med cold cases är tämligen vanligt vid det här laget är det ändå den känslan som dyker upp då och då. Karaktärer man tidigare läst om återkommer och man minns tillbaka till tidigare böcker. Det är förstås en fördel att ha läst de tidigare böckerna när man tar sig an Det trettonde fallet. Åke Edwardson håller stilen tycker jag - jag blir inte besviken.

Titel: Det trettonde fallet
Författare: Åke Edwardson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789100180515
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson