Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping - Anna Bodin och Peter Sjölund

Den 9 oktober 2004 knivmördades två personer kallblodigt på öppen gata i Linköping. 8-årige Mohamed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson hade inte en chans när mördaren gick till attack. Polisen hade lyckats säkra DNA-spår från en mössa som mördaren dumpade i en papperskorg på sin flykt från mordplatsen. Trots en enorm utredning med mängder av förhör och topsningar lyckades man dock inte hitta mördaren och lösa mordet. Förrän 16 år senare när släktforskaren Peter Sjölund kom in i bilden och lyckades hitta mördaren med hjälp av DNA-släktforskning. Det där har fascinerat mig ända sedan det stod klart att mördaren var fast. Jag har läst allt som skrivits om fallet och lyssnade på Peter Sjölunds sommarprat i somras. Därför var det ett måste för mig att läsa boken Genombrottet som han skrivit tillsammans med journalisten Anna Bodin där de går på djupet med hela utredningen och exakt hur han gjorde - i detalj. Så intressant.

Boken tar sin början morgonen den 9 oktober 2004 när Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svensson mördas. Mycket detaljerat och ingående beskriver Bodin och Sjölund exakt vad som hände, hur polisen arbetade, vilka teorier de hade och vilka metoder de använde. Vilket hårt arbete de la ner men ändå inte lyckades hitta mördaren vilket innebar en stor frustration så klart. Boken handlar också om vilket lidande morden och det faktum att mördaren inte kunde gripas och dömas innebar för de anhöriga under många år. De beskriver också den revolution det innebar i USA att polisen kunder använda DNA och släktforskarsajter för att hitta mördare och våldtäktsmän. Till exempel Golden state killer som gäckade polisen i Kalifornien 1973-1986. Efter minst 13 mord, 62 våldtäkter och över 100 inbrott kunde polisen gripa pensionerade polismannen Josef DeAngelo som dömdes för brotten. Tack vare DNA-släktforskning.

Det leder oss vidare till Sverige där Linköpingsmordet blir ett av de pilotfall som den svenska polisen ska försöka lösa med hjälp av samma metod. Peter Sjölund kopplas in och i boken beskriver han hur arbetet gick till in i minsta detalj. Både med- och motgångar som han stötte på. Motgångar i form av för svaga DNA-spår från mordplatsen som riskerade att sänka utredningen. Dessutom den lagstiftning som finns kring hur polisen får använda DNA i sitt arbete med grova brott. Men också medgångar när Peter Sjölund inser att han faktiskt närmar sig lösningen och hur han måste tillbaka till 1700-talet för att hitta släktingar till mördaren och sedan vända framåt igen för att hitta vem det är som begått brottet som traumatiserat Linköping i så många år.

Det jag tycker är fascinerande med boken är att Bodin och Sjölund inte lämnar någonting åt slumpen när de berättar om utredningen och vad som ledde fram till gripandet. I kronologisk ordning tar de läsaren med genom en fascinerade utredning och till och med resonemang kring vilken psykisk sjukdom mördaren tros lida av. Och om det finns liknande psykisk sjukdom i hans släkt. Jag sitter fascinerad och kan inte sluta läsa förrän boken är slut. Så intressant och spännande och det är bara att konstatera vilken revolution DNA-släktforskningen kan innebära för polisens möjligheter att lösa så kallade kalla fall som blivit olösta i många år. Om det nu blir tillåtet fullt ut vill säga. Peter Sjölund och hans kollegor, de bästa i Sverige, står redo i så fall.

Ett tips är att också läsa I'll be gone in the dark av Michelle McNamara där hon skriver om sin fascination och besatthet av att ta fast Golden state killer. Hennes arbete bidrog till att ta fast honom men Michelle själv fick inte uppleva det eftersom hon dog strax före att han avslöjades. En mycket spännande och gripande skildring som också är mycket läsvärd.

Titel: Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping
Författare: Anna Bodin och Peter Sjölund
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2021
ISBN: 9789113113999
Betyg: 10/10  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson