Som man sår - Hjorth och Rosenfeldt

Böckerna om psykologen Sebastian Bergman och teamet vid Stockholmspolisen har varit lite upp och ner tycker jag. Att Hans Rosenfeldt och Michael Hjort kan det där med spänning råder det inget tvivel om efter succéerna med TV-serierna Marcella och Bron. Böckerna är spännande och drivna, men lite ojämna. 

I Som man sår är det två parallella spår som driver handlingen framåt. Vanja Lithner är numera chef för Riksmord och hennes första utredning som chef blir att hitta och stoppa den prickskytt som satt skräck i Karlshamn. Tre mord på tre dagar - inga vittnen och offren tycks inte ha några kopplingar till varandra vilket innebär att alla invånare i Karlshamn är potentiella offer. Polisen jakt på mördaren blir en kamp mot klockan för att hitta gärningsmannen.

Billy är på väg att bli tvillingpappa och har bestämt sig för att aldrig mer bejaka sin mörka hemliga drift som de som läst de tidiga böckerna i serien känner till. Nu ska han bli en bra pappa och make. Det förflutna gör sig dock påmint och frågan är hur långt han är beredd att gå för att inte bli avslöjad.

Sebastian Bergman har lämnat polisen och har det ganska lugnt och skönt. Han har blivit morfar och jobbar deltid som psykolog och terapeut. En dag blir han kontaktad av en man som vill bearbeta sitt trauma från tsunamin 2004 när han förlorade sin fru och dotter. Något Sebastian Bergman också har gjort. Deras samtal för oanade konsekvenser.

Som man sår är sjunde boken i serien om Sebastian Bergman och tyvärr är den inte den bästa. Driven och spännande absolut och intrigen är som vanligt skickligt konstruerad. Men tre parallella handlingar som inte har så mycket med varandra att göra blir spretigt. Första delen är avklarad ganska snabbt och sedan tar de övriga spåren vid. Som vanligt lämnar Hjort och Rosenfeldt oss med en saftig cliffhanger - det är något de är bra på.

Titel: Som man sår
Författare: Michael Hjort och Hans Rosenfeldt
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2021
ISBN: 9789113115269
Betyg: 5/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson