Ärende 1569 - Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst är en mästare när det kommer till att skriva kriminallitteratur. Hans böcker består av ett gediget hantverk som inte lämnar någonting åt slumpen. Speciellt har det blivit tydligt när han gett sig in på att skriva om cold cases. Läsare av den här bloggen vet att jag är väldigt förtjust i cold cases, gamla fall som plockas upp på nytt och någon liten detalj som tidigare missats blir avgörande.

Lier Horsts senaste bok heter Ärende 1569 och där tar historien ett steg längre än ett vanligt cold case. Det gäller ett gammalt mord där gärningsmannen redan är dömd och har avtjänat sitt straff, men ändå är det någon som antyder att polisen borde titta på det igen. Är det verkligen rätt person som dömts för brottet? Polisen William Wisting får helt plötsligt anonyma brev i sin brevlåda där någon ifrågasätter den tidigare utredningen och söker hans uppmärksamhet. Meddelandet i brevlådan består av en sifferkombination som gör att Wisting direkt förstår vilket fall det handlar om. 

Trots att han har semester kan han inte låta bli att titta på fallet igen. Den anonyma brevskrivaren antyder nämligen att det går att se fallet ur andra perspektiv än vad som gjordes då för drygt 20 år sedan. Att det kan finnas andra sanningar än den som etablerades den gången. Men alla är inte så glada över att fallet tas upp på nytt. Samtidigt försvinner en kvinna i hans område vilket blir en nationell angelägenhet. Frågan är om fallen hänger i hop.

Återigen visar Jørn Lier Horst att han är en mästare i genren och vi som älskar att följa polisarbete gällande cold case på nördnivå blir inte besvikna. Systematiskt och noggrant tar han läsaren igenom historien med de nya uppgifterna. Polisen måste till exempel prata med den dömda mördaren igen i fallet utan att avslöja för mycket och Lier Horst redogör för det mötet på ett mycket speciellt och initierat sätt. Han lämnar som sagt ingenting i historien år slumpen och alla lösa trådar knyts i hop. Dessutom knyts polisarbetet ihop med Wistings privatliv med dottern Line och barnbarnet Amalie på ett väl balanserat sätt. Det är ingen sprakande historia men så skickligt berättad att det bara är att bocka och buga för ett oklanderligt hantverk. 

OBS BONUSTIPS! På tal om cold cases ska ni få ett extra tips denna gången. Tipset är den lysande TV-serien Saknad aldrig glömd (Unforgotten) där säsong 4 just nu sänds på SVT Play. Serien är kanske det bästa jag sett på temat. Poliserna Cassy och Sunny löser gamla mord och historierna är briljant berättade. Ett skickligt hantverk där historien successivt byggs upp från ingenting till att bli storslagna, tragiska, aktuella och allt annat än förutsägbara. Det finns fyra säsonger och alla är lika bra skulle jag säga även om säsong 3 sticker ut litegrann.  

Titel: Ärende 1569
Författare: Jørn Lier Horst
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2021
ISBN: 9789146237693
Betyg: 10/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson