Cyklonvarning - Christina Wahldén

I somras läste vi Christina Wahldéns första bok i serien Darwindeckarna - Nämn inte det döda - i en av de bokcirklar jag är med i. Vi var alla överens om att det var en spännande och lite annorlunda deckare från ett område i världen vi inte visste så mycket om. Ett positivt omdöme helt enkelt. Eftersom jag blev mycket förtjust har jag nu också läst den andra boken i serien, den heter Cyklonvarning.

Poliserna Bluey och Jess hamnar den här gången i ett fall som är relaterat till en ökad droghandel i området. En ung kille skjuts till döds och ingen litar på polisen. Som tidigare är det personer i ursprungsbefolkningen som är utsatta och lätt hamnar i trubbel.  Svenska studenten Greta har flyttat i hop med flickvännen Cat som också är dotter till polisen Bluey. Hon pluggar och trivs bra med livet men funderar ändå på om det är rätt och om hon har en framtid där. Samtidigt blåser det upp till cyklon och ovädret blir bara värre och värre. Precis som med fallet som Bluey och Jess ska försöka lösa. Dessutom översköljs Bluey av minnen från den våldsamma cyklonen Tracy vid jultid 1974 där hans lillebror dog.

Återigen har Christina Wahldén skapat en deckare med starka personligheter och människoöden som utspelar sig i en annorlunda miljö. Jag tycker inte riktigt att själva historien är lika spännande här som i föregångaren Nämn inte de döda. Men det är karaktärerna och deras utsatthet som gör boken läsvärd. Att vara i minoritet i ett land, vad det innebär med rasism, utnyttjande och utsatthet blir extra tydligt i ett område där Australiens urbefolkning lever. Christina Wahldén har en enorm kärlek till platsen, det märks, då miljöbeskrivningarna är initierade och målande. Nu vankas det snart ytterligare en bok i serien Darwindeckarna. Det ser jag fram emot.

Titel: Cyklonvarning
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
ISBN: 9789137155500
Betyg: 6/10  


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson