Polcirkeln - Liza Marklund

Liza Marklund är tillbaka med en helt ny spänningsserie som baserar sig på cold case. Precis som så många andra deckarförfattare ger hon sig nu in på den banan. I bokens förord står det att hon har planer på en trilogi som "springer ur min egen bakgrund". Polcirkeln är den första i serien som ska utspela sig i nordligaste Sverige, närmare bestämt i Stenträsk. För att citera Marklund igen skriver hon att: "Staden Stenträsk i Norrbotten är summan av minnen och visioner, dess invånare skuggor och drömmar av ett liv som levts". Med andra ord förstår man att handlingen är kommen ur Liza Marklunds eget liv.

På 80-talet träffas fem tonårsflickor regelbundet i Stenträsk för att diskutera litteratur. Bokcirkeln döps till Polcirkeln och de diskuterar allt från Rötter till Törnfåglarna. Diskussionerna är högljudda och det är inte alltid överens. En kväll försvinner en av flickorna spårlöst. Hon hittar 40 år senare, naken och halshuggen inmurad i ett brofundament. Wiking Stormberg är polisen som utreder mordet. Han är nu polischef i Stenträsk men för 40 år sedan umgicks han med flickorna och flera var förälskade i honom. Julen 2019 återförenas flickorna i Polcirkeln för första gången sedan deras vän försvann vilket så klart utlöser en kedja av händelser kopplade till flickorna relationer och också oåterkalleligen till det som hände 40 år tidigare. För Wiking Stormberg står det också klart att han själv också hade del i det som hände.

Polcirkeln är inte alls likt något av det Lisa Marklund skrivit tidigare och då tänker jag främst på deckarhistorierna om journalisten Annika Bengtzon där den senaste Järnblod kom ut 2015. När Marklund nu återigen träder in i spänningsgenren är det skrivet på ett helt annat sätt. Lågmält och suggestivt beskriver hon karaktärerna men det är också högaktuellt med ämnen som rasism på en liten ort och hur svårt det kan vara att vara annorlunda. Det handlar också om när den stora världen kommer på besök i form av amerikanerna som jobbar på Robotbasen i stan och bidrar till att utelivet på den lilla orten lever upp på mer eller mindre bra sätt.

Jag tycker det är spännande och greppet med att presentera varje person genom en bok de valt att diskutera i Polcirkeln är annorlunda men fungerar strålande i den här historien. Kanske för att jag själv är med i ett par bokcirklar och vet hur intressanta diskussioner det kan bli, framför allt om vi inte är överens om de böcker vi läst. Även miljön i Norrlands inland är annorlunda mot vad Marklund skrivit om tidigare och lite exotisk för en som kommer från södra Sverige och aldrig varit så långt norrut. Liza Marklund befäster sin ställning inom den svenska spänningslitteraturen. Ska bli intressant att läsa nästa del i trilogin.

Titel: Polcirkeln
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Utgiven: 2021
ISBN: 9789164207111
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson