Sly - Sara Strömberg

Jag har precis gjort en höftprotesoperation och läser som bara den. Däremot blir inte recensionerna skrivna i samma fart som tidigare men det ligger en hög böcker här som ska recenseras så fort det bara går. Här kommer i alla fall en recension av Sara Strömbergs hyllade deckare Sly.

Det är intressant att läsa spänningslitteratur av helt nya författare. Sara Strömberg är en sådan och Sly en bok jag läst mycket gott om och blev nyfiken på. Intressant också med spänningslitteratur som är skriven ur ett annorlunda perspektiv, där det inte är en polis som löser brottet som är huvudkaraktären utan i detta fallet en frilansjournalist från bygden som inte kan släppa frågan om vad det här som har hänt utan bestämmer sig för att gå till botten med det.

Handlingen utspelar sig i Åre. Där bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen, kämpar med klimakteriebesvär och har tagit extrajobb på en skola för att kunna försörja sig i en allt tuffare journalistbransch. När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon på sig att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Under tiden hon gör sin research blir hon alltmer besatt av att ta reda på vad som egentligen hänt kvinnan och varför hon blivit mördad. I takt med att gamla familjehemligheter dyker upp som de inblandade gör allt för att dölja blir det allt farligare även för Vera att gräva i saken.

Sara Strömberg har skrivit en suggestiv och kuslig deckare som kryper innanför skinnet. Det är människorna och deras öden som är i fokus, inte polisens jakt på mördaren. Att det är ur en journalists perspektiv jag som läsare får följa historien är inget annorlunda i sig. Nyfikenhet är en journalistisk dygd sägs det och det vet Sara Strömberg som är journalist själv. I bland är det svårt att släppa historier och människoöden som griper tag. Det jag tycker är befriande i detta fallet är att Vera Bergström inte försöker göra polisens arbete som många journalister i deckare gör. Det blir nämligen aldrig särskilt trovärdigt. I stället bedriver hon sitt eget researcharbete för att hon är genuint nyfiken på vad som egentligen hänt den mördade kvinnan. Poliserna skymtar förbi i periferin och gör sitt jobb men inte mer än så. En riktigt spännande första bok om journalisten Vera Bergström, med ett riktigt snyggt omslag dessutom.

Titel: Sly
Författare: Sara Strömberg
Förlag: Modernista
Utgiven: 2021
ISBN: 9789180230865
Betyg: 7/10Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson