Fädernas missgärningar - Åsa Larsson

Åsa Larssons böcker om åklagaren Rebecka Martinsson blev ordentligt hyllade när de kom. Första boken Solstorm kom redan 2003 och senaste Till offer åt Molok kom 2012. Sedan dess har det varit tyst om Martinsson fram till nu när Fädernas missgärningar kommit. En bok som också är den sista i serien om den lite speciella åklagaren som verkar högst upp i allra nordligaste Sverige. Jag läste allihop när det begav sig och var mycket spänd på den sista i serien, som också gled in lite på genren cold cases.

En man hittas död hemma i sin soffa. I hans frys hittas ytterligare ett lik som tycks ha legat betydligt längre. Döende rättsläkaren Lars Pohjanen vädjar till åklagaren Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon tackar ja fast hon egentligen är trött och utarbetad. När det visar sig att också mannen i soffan blivit mördad får Rebecka Martinsson ytterligare ett mord på sitt bord. Tillsammans med sina poliskollegor, bland annat Anna-Maria Mella och pensionerade Sven-Erik Stålnacke , börjar hon utreda både gamla och nya mord och inser att dessa har kopplingar till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Jag förstår att Åsa Larsson ägnat lång tid åt att få ihop den avslutande boken om Rebecka Martinsson. Men det var det värt för rent språkligt är det en fröjd att läsa boken. Trots att den är omkring 550 sidor går det fort och jag vill inte att den ska ta slut. Personporträtten är fint skildrade med en stor portion kärlek och humor. Boxningen spelar en stor roll för boken och även det beskriver Åsa Larsson initierat, både vad gäller blod, svett och tårar som är så förknippat med sporten. Polisen Anna-Maria Mella är en favorit, ärlig men med ett stort hjärta. Men det som berör mig mest är kärlekshistorien mellan två medelålders människor som är naken och ärligt beskriven. Trots vissa kroppsliga skavanker kan man känna en stor passion och sexuell åtrå till någon. Det kan Åsa Larsson beskriva. Att det är sista boken om Rebecka Martinsson ger mig en känsla av vemod. Det här är så mycket mer än bara en spänningsroman - helheten gör det hela till ett mästerverk. 

Titel: Fädernas missgärningar
Författare: Åsa Larsson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789100125325
Betyg: 9/10




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson