Korthuset: En domaren berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen - Jonas Eriksson (med Anders Cedhamre)

Fotboll i allmänhet och regelfrågor i synnerhet är stora intressen hos mig efter ett yrkesliv som jag i huvudsak ägnat sportjournalistiken. Jag har dessutom en kort karriär som fotbollsdomare bakom mig, men tyvärr var det inget jag hann satsa ordentligt på när yrkeslivet kom emellan. Jonas Eriksson är ju en av Sveriges bästa fotbollsdomare genom tiderna och jag såg mycket fram emot att läsa boken Korthuset där han gör upp med en, i hans tycke, korrupt värld inom toppfotbollen där kontakter och vänskapskorruption många gånger går före kompetens. Jag var också nyfiken på andra saker. Till exempel hur han blev mångmiljonär och om  Pierluigi Collina verkligen var så otrevlig i sin roll som domarbas med tanke på hur trevlig han verkade vara som domare? Och vad tycker egentligen Eriksson om Qatar-VM med tanke på vänskapen med Paris Saint-Germans president.

Boken tar avstamp i Jonas Erikssons barndom och han berättar att han var en kavat liten pojke som både var med i radioprogrammet Upp till 13 och arbetade som knattereporter på Barnjournalen. Han har också en karriär bakom sig som journalist. Han började tidigt döma fotboll hemma i Luleå, något som tog ordentlig fart när han så småningom hamnade i Stockholm, och han insåg att det faktiskt var något man kunde försörja sig på. I Korthuset berättar han mycket ingående dels om det sportliga, alltså domsluten han tagit genom åren, reaktionerna på dessa, hur de uppfattades och vilket betyg han fick i matcherna han dömde. Han berättar också om alla matcher och stjärnspelare han dömt och relationen till dessa. Men också spelet bakom varje domaruttagning, att det inte alltid kompetens som avgör, utan att det förekommer en hel del korruption, i Erikssons tycke. Plus de hårda kraven som ställs och den mobbing domarna utsätts för om de inte klarar de hårda fys- och vikttesterna. 

Korthuset är en oerhört intressant och fascinerande bok om vad som händer bakom kulisserna inom toppfotbollen. Själv roas jag av att få reda på vad spelarna sa i en viss situation eller vad som hände när den eller de toppspelarna gjorde på det ena eller andra sättet på planen. De där detaljerna fascineras en nörd som jag av. Men boken är så mycket mer än det. Det blir oerhört tydligt att Jonas Eriksson inte tycker om Pierluigi Collina. Den italienske domarbasen dyker frekvent upp i boken och det är inte i några positiva ordalag. Collina är, i Erikssons tycke, arrogant, otrevlig och kom aldrig med några uppmuntrande ord. Bara klagomål och skäll. Han lovade till exempel svensken att få döma finalen i Champions league 2017, men stod inte vid sitt ord, utan matchen gick till en annan domare. Något Eriksson aldrig riktigt glömt.

Vad gäller de miljoner han tjänade när han sålde sitt bolag är ingenting han berör jättemycket i boken. Han nämner bara som hastigast att han fick "galet många miljoner" och blev ekonomiskt oberoende. Inte heller i den heta frågan om VM i Qatar tar han ställning. Det visar sig att presidenten i Paris Saint-Germain och Eriksson är personliga vänner efter att ha haft en nära yrkesmässig relation, så särskilt mycket kritik mot mästerskapen är Eriksson inte beredd att ge. Det är solklart.

Sammanfattningsvis är Korthuset en mycket intressant och fascinerande bok som jag slukar på en dag. När Jonas Eriksson petas från VM 2018 så är det ett hårt slag och leder i förlängningen till att han lägger av helt. Eriksson är en person som alltid gör allting helhjärtat, det blir tydligt i boken. Även när han sörjer en missad plats i VM gör han det fullt ut. Trist slut på en framgångsrik karriär och trist att det säkert kommer att dröja länge innan Sverige får fram en så framgångsrik domare igen.

Titel: Korthuset: En domaren berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen
Författare: Jonas Eriksson och Anders Cedhamre
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2012
ISBN: 9789137158402




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson