Syndaren ska vakna - Linda Ståhl

Syndaren ska vakna av Linda Ståhl var nominerad till Årets deckardebut i Crimetime award 2021. Jag bestämde mig för att läsa alla nominerade eftersom det är intressant att se vad som ligger i tiden just nu när det gäller ny spänningslitteratur. Boken är dessutom första delen i det som kallas Höllviken-serien.

Hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst en dag. Utåt sett tycks hon ha levt ett stillsamt och vanligt liv tillsammans med maken Harald, vilket gör försvinnandet obegripligt. Fallet hamnar på nyblivna kriminalchefen Reub Tellanders bord. Tillsammans med höggravida kollegan  Estrid Berg tar han sig an utredningen. Poliserna tvingas snart inse att Yvonne Tengbom kanske inte riktigt levde det liv alla trott. Samtidigt befinner sig den kontroversiella författaren Alex Carsén i Stockholm när hon läser om fallet. Trots att det kanske inte riktigt har bäring på hennes egna böcker kan hon inte släppa det. I takt med att Reub och Estrid närmar sig sanningen inser de att de att båda lever farligt.

Linda Ståhl har skrivit en traditionell deckarhistoria i mångt och mycket men den är ändå annorlunda i och med att huvudpersonen Reub Tellander är icke-binär och därmed utmanar normer och stereotyper. Persongalleriet är målande och dynamiskt vilket gör det hela oförutsägbart och spännande. Det gäller också själva historien som bjuder på flera tvära kast och vändningar. Något jag tycker är tilltalande. Att det många gånger tycks vara en vanlig deckarhistoria, men att den ändå har ett antal överraskande element som lyfter alltihop. Kul med en riktigt bra debutant som går sin egen väg, tycker jag.

Titel: Syndaren ska vakna
Författare: Linda Ståhl
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2021
ISBN: 9789113111780
Betyg: 7/10

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson