De rotlösa - Frida Skybäck

Frida Skybäck har tidigare mest varit känd för sina feelgood-böcker till exempel om Bokhandeln på Riverside drive och Bokcirkeln vid världens ände. Nu har hon bytt genre och skriver spänning - något som gjorde mig riktigt nyfiken. Spänningsdebuten heter De rotlösa som berättas ur tre olika berättarperspektiv, Dani, Lydia och Linnea. Ett grepp som blivit alltmer populärt den senaste tiden.

Dani och Lydia är syskon. Dani bär på ett mörkt förflutet och redan som 13-åring värvades han av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott. På senare år har han skaffat både lägenhet och jobb och lovat sin familj att aldrig mer begå brott. Men när han misstänks för att ha fört bort en kvinna rasar Lydias tillvaro samman. Men det är något som inte stämmer med anklagelserna mot Dani. Polisen är övertygad om att han är skyldig och Lydia bestämmer sig själv för att ta reda på vad som egentligen hänt kvinnan. Den försvunna kvinnan heter Linnea och bor i ett välbärgat område kring Västra Hamnen i Malmö och pluggar på universitetet nära det kafé där Dani arbetar. Frågorna hopar sig? Varför skulle Dani vilja föra bort och skada en kvinna han inte känner? Är Linnea verkligen den hon tycks vara?

Frida Skybäck har skapat en driven och spännande bok som det är svårt att lägga i från sig. Det är inte en klassisk spänningsroman utan snarare en blandning av spännings- och relationsroman där fokus ligger på människors relationer och inte brotten i sig. Det är inte speciellt otäckt och blodigt utan spänningsmomenten är mer psykologiska och karaktärerna gripande. Frida Skybäck bygger sakta upp en känsla av att katastrofen är nära - en känsla som kryper innanför skinnet och inte lämnar mig förrän jag vet vad som hänt.

Titel: De rotlösa
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789177991359
Betyg: 6/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson