Den omänsklige - Jonas Moström

Jonas Moströms karaktärer psykiatrikern Nathalie Svensson och kriminalkommissarien Johan Axberg har blivit lite av gamla bekanta vid det här laget. Deras relationshistoria har gått som en röd tråd genom hela serien samtidigt som kriminalhistorierna har avlöst varandra. Den ena mer ruggig än den andra och den senaste Den omänsklige är inget undantag.

Nathalie Svensson  kallas till ett rum på Sundsvalls sjukhus där en ung kvinna stängt in sig och hotar att ta sitt liv. Hon står på fönsterblecket redo att hoppa. Samtidigt hittas en annan ung kvinna död i Selångersån - det visar sig att hon varit försvunnen i fyra månader och när Johan Axberg börjar titta på utredningen inser han att kollegan har gjort ett uselt jobb. Johan och Nathalie får återigen samarbeta och när de börjar gräva djupare visar det sig att det finns ett oväntat samband mellan de båda kvinnorna. De jobbar vidare och inser snart att de har med en särdeles hänsynslös och grym gärningsman att göra.

Jonas Moström är grym på att skriva kriminalhistorier med en liten extra touch. Stundtals balanserar han på gränsen mot det osannolika men lyckas ändå alltid hålla sig på rätt sida - så att det ändå blir trovärdigt till slut. Han har en förmåga att skildra de allra grymmaste egenskaperna hos människor. Som jag skrev inledningsvis är Nathalie Svensson och Johan Axberg numera som gamla bekanta som det är trevligt att återse. Det är intressant att följa deras jakt på sanningen och se hur de växeldrar i sina olika roller för att försöka lösa fallen. Men även relationen är viktig för helheten. Den omänsklige är en bladvändare som är svår att lägga i från sig, och som alltid i Moströms böcker avslutas det hela med en twist i bästa Roslund/Hellström-klass. Ni som har läst deras böcker kommer att förstå precis vad jag menar.

Titel: Den omänsklige
Författare: Jonas Moström
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2021
ISBN: 9789113108056
Betyg: 7/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson